návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Nejlepší smažený vepřový řízek krok za krokem

Hodnoceno: 7x
6 porcí
do 1 hodiny
Nejlepší český smažený řízek krok za krokem
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Nejlepší český smažený řízek krok za krokem
Domácí variace proslulého vídeňského řízku si s tím světově proslulým vůbec nezadá. Řízek můžete samozřejmě připravovat různě, ale aby byl originálu co nejpodobnější, je dobré znát pár triků (nejdete je také v našich tipech).

Postup

  1. Řízky rozklepejte paličkou, aby byly co nejtenčí. Můžete klepat vždy dva řízky na sobě, abyste zbytečně nepřicházeli o šťávu. Okraje řízků můžete lehce nakrojit, aby se při smažení nekroutily.
  2. Řízky rovnoměrně obalte v mouce – použijete-li polohrubou nebo hrubou, bude na nich vajíčko lépe držet. Stejně tak bude lépe držet, když do něj (spolu se špetkou soli) zašleháte i pár kapek oleje. Pomoučněné řízky dobře namočte do rozšlehaných vajíček.
  3. Nakonec důkladně obalte řízky ve strouhance, kterou hezky přitiskněte. Chcete-li zvýraznit chuť, přimíchejte do strouhanky trochu nastrouhaného parmazánu. Přebytečnou strouhanku oklepejte a obalené řízky dejte na chvíli na chladné místo. Mezitím si v pánvi na středním stupni rozehřejte vyšší vrstvu tuku.
  4. Vhoďte do něj trochu strouhanky, a jakmile se začne škvířit, vložte řízky tak, abyste pánev nepřeplnili. Až budou z jedné strany osmažené do světlé barvy, obraťte je a v téhle chvíli můžete pánev na chvilku přikrýt, vznikající pára způsobí, že se obal malinko nafoukne, takzvaně sufluje, což je žádoucí. 
  5. Smažte rovnoměrně na středně vysokém stupni, případně řízky ještě jednou obraťte, až dosáhnou barvy, jakou máte rádi. Pak nechte na kuchyňském papíru okapat přebytečný tuk a ihned podávejte s bramborami, kaší, salátem.

PRIMA TIPY

  • Protože na řízcích je obal stejně důležitý jako vnitřek, můžete řízky obalit i dvakrát, vynechejte pouze první krok s moukou. Dvojitý trojobal potřebuje o něco delší smažení na o něco mírnějším stupni, aby se propekl stejnoměrně.
  • Chcete-li masu dodat jemnější a zároveň pikantnější chuť, naklepejte ho a pak naložte na několik hodin nebo přes noc do mléka, do kterého přidejte trochu rozmačkaného česneku. Před obalováním pak řízky otřete kuchyňským papírem.
  • Vepřové sádlo je na smažení pravověrné, ale můžete ho nahradit dobrým olejem nebo přepuštěným máslem.
  • Na odpíchnutí tučné chuti se k řízkům podává svěží citron k zakapání – až těsně před jídlem.
  • Nasmažíte-li řízků víc a nechcete je podávat studené, krátce je před podáváním ještě jednou osmažte, výtečnou chuť jim v tomto případě dodá přepuštěné máslo (ghí).
  • Strouhanka (z tvrdého pečiva) by měla být pokud možno čerstvá. Chcete-li dosáhnout zajímavých chuťových variant a jiné textury, použijte strouhanku z jen jeden den starého pečiva nebo nastrouhejte pečivo celozrnné, s různými semínky apod. Do strouhanky můžete přidat i různé nastrouhané ořechy, mandle, semínka.
  • V zásadě ale platí, že dobrý řízek stojí a padá s kvalitním masem a pečlivou přípravou.
Nejlepší český smažený řízek krok za krokem
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Nejlepší český smažený řízek krok za krokem

Výborné nové recepty z vepřového masa ze všech koutů světa najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: 

Podzimní číslo Prima FRESH 2019

Vychutnejte si podzim plný zážitků s novým číslem časopisu Prima FRESH!