Suroviny
- vepřová kýta (plátky krájené přes vlákno o výšce cca 1 cm) 6 ks
 - hrubá mouka (na obalení)
 - vejce (na obalení)
 - strouhanka (na obalení)
 - olej několik kapek
 - parmazán (nemusí být)
 - vepřové sádlo (nebo řepkový olej na smažení)
 - sůl
 
Připravte dokonalý vepřový řízek podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Řízky rozklepejte paličkou, aby byly co nejtenčí. Můžete klepat vždy dva řízky na sobě, abyste zbytečně nepřicházeli o šťávu. Okraje řízků můžete lehce nakrojit, aby se při smažení nekroutily.
 - Řízky rovnoměrně obalte v mouce – použijete-li polohrubou nebo hrubou, bude na nich vajíčko lépe držet. Stejně tak bude lépe držet, když do něj (spolu se špetkou soli) zašleháte i pár kapek oleje. Pomoučněné řízky dobře namočte do rozšlehaných vajíček.
 - Nakonec důkladně obalte řízky ve strouhance, kterou hezky přitiskněte. Chcete-li zvýraznit chuť, přimíchejte do strouhanky trochu nastrouhaného parmazánu. Přebytečnou strouhanku oklepejte a obalené řízky dejte na chvíli na chladné místo. Mezitím si v pánvi na středním stupni rozehřejte vyšší vrstvu tuku.
 - Vhoďte do něj trochu strouhanky, a jakmile se začne škvířit, vložte řízky tak, abyste pánev nepřeplnili. Až budou z jedné strany osmažené do světlé barvy, obraťte je a v téhle chvíli můžete pánev na chvilku přikrýt, vznikající pára způsobí, že se obal malinko nafoukne, takzvaně sufluje, což je žádoucí.
 - Smažte rovnoměrně na středně vysokém stupni, případně řízky ještě jednou obraťte, až dosáhnou barvy, jakou máte rádi. Pak nechte na kuchyňském papíru okapat přebytečný tuk a ihned podávejte s bramborami, kaší, salátem.
 
PRIMA TIPY
- Protože na řízcích je obal stejně důležitý jako vnitřek, můžete řízky obalit i dvakrát, vynechejte pouze první krok s moukou. Dvojitý trojobal potřebuje o něco delší smažení na o něco mírnějším stupni, aby se propekl stejnoměrně.
 - Chcete-li masu dodat jemnější a zároveň pikantnější chuť, naklepejte ho a pak naložte na několik hodin nebo přes noc do mléka, do kterého přidejte trochu rozmačkaného česneku. Před obalováním pak řízky otřete kuchyňským papírem.
 - Vepřové sádlo je na smažení pravověrné, ale můžete ho nahradit dobrým olejem nebo přepuštěným máslem.
 - Na odpíchnutí tučné chuti se k řízkům podává svěží citron k zakapání – až těsně před jídlem.
 - Nasmažíte-li řízků víc a nechcete je podávat studené, krátce je před podáváním ještě jednou osmažte, výtečnou chuť jim v tomto případě dodá přepuštěné máslo (ghí).
 - Strouhanka (z tvrdého pečiva) by měla být pokud možno čerstvá. Chcete-li dosáhnout zajímavých chuťových variant a jiné textury, použijte strouhanku z jen jeden den starého pečiva nebo nastrouhejte pečivo celozrnné, s různými semínky apod. Do strouhanky můžete přidat i různé nastrouhané ořechy, mandle, semínka.
 - V zásadě ale platí, že dobrý řízek stojí a padá s kvalitním masem a pečlivou přípravou.
 
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recepty na nejlepší řízek: Vyberte si z desítek nových receptů z domova i ze světa
Vyzkoušejte i recept na šťavnatý holandský řízek podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Holandský řízek se sýrem