Batátové curry
- batáty (nakrájené na kostky 2x2cm) 600 g
- mrkev (nakrájená na kostky 1x1cm) 250 g
- hrášek 100 g
- zázvor 2cm kousek
- cibule 1 ks
- čočka (druh Urad nebo červená) 100 g
- hořčičné semínko 1 lžička
- římský kmín (celý)
- kurkuma
- mletý koriandr
- kari lístky 4-5 ks
- červená chilli paprička (nemusí být) 1 ks
- cizrnová mouka (rozmíchat ve 3 lžících vody) 1 lžíce
- sůl
- voda (dle potřeby)
- koriandr (čerstvý) 1 svazek
Placky čapátí
- pšeničná celozrnná mouka (indická Atta) 250 g
- voda (vlažná) cca 150 ml
- ghí (nebo rostlinný olej) 1 lžička
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- V rendlíku na oleji nebo ghí restujte asi půl minuty koření (hořčičné semínko a římský kmín) než se rozvoní. Poté přidejte drcený zázvor, najemno nasekanou chilli papričku, čočku a curry listy a smažte 1 minutu.
- Pak přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli a smažte další 1 minutu. Přidejte na kostky nakrájené batáty a mrkev a smažte 3 minuty, dále přidejte hrášek, kurkumu a mletý koriandr a pořádně zamíchejte. Zalijte vodou tak, aby byla celá směs ponořená, ale neplavala.
- Duste pod poklicí na mírném ohni doměkka. Na závěr zahustěte směsí cizrnové mouky a vody, osolte a přidejte nasekaný čerstvý koriandr.
- Čapátí placky: Ze všech surovin vypracujte hladké, středně tuhé těsto a nechte 5 minut odpočinout. Z těsta vytvořte kuličky cca 2-4 cm veliké. Vyválejte je na placky 12-20 cm v průměru, tloušťka cca 2 mm.
- Nechte z obou stran „osušit nasucho na pánvi“ a poté je nechte „nafouknout“ nad plamenem. Podávejte jako přílohu ke curry.
- PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE
Šéfkuchař David Müller pořadu Ve varu Zdroj: FTV Prima