redakce Prima FRESH

Česnekový naan – indická chlebová placka s bylinkami

Moje hodnocení
26x

Jednoduché chlebové placky naan jsou díky jogurtu krásně nadýchané a šťavnaté. O dochucení se postará česnekové máslo a čerstvé bylinky. Ideální jako příloha k indickým curry, ale klidně použijte i k nabírání hummusu nebo jiných dipů a pomazánek.

12 porcí
120 minut
indická

Suroviny

Postup přípravy

  1. V misce smíchejte sušené droždí, cukr a teplou vodu a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Mezitím ve velké míse promíchejte mouku se solí a uprostřed udělejte důlek.
  2. Ke kvásku přimíchejte teplé mléko a jogurt. Vlhkou směs přimíchejte k mouce a vypracujte těsto. To poté vyklopte na lehce pomoučenou plochu a důkladně prohněťte, až bude těsto dokonale hladké, trvá to 3–4 minuty.
  3. Těsto přesuňte do lehce naolejované mísy a překryjte ji utěrkou. Nechte v pokojové teplotě kynout asi 1 hodinu, až těsto zdvojnásobí objem.
  4. Poté těsto přesuňte na pomoučenou plochu, lehce ho prohněťte a vytvarujte placku, tu poté rozdělte na 12 stejně velkých dílů. Z nich uválejte koule.
  5. Rozehřejte velkou pánev s těžkým dnem, ideálně litinovou, na středním plameni. Kouli těsta rozválejte na placku asi 0,5 cm tlustou a 15 cm dlouhou. Těsto potřete lehce rozpuštěným máslem a položte na rozpálenou pánev. Pečte asi 2 minuty, až se na placce vytvoří velké bubliny, poté placku obraťte a pečte dozlatova asi 1–2 minuty i z druhé strany. Hotové placky uchovávejte přikryté, aby zůstaly teplé. Postupně spotřebujte všechno těsto a upečte 12 chlebových placek.
  6. Do zbylého rozpuštěného másla přidejte rozmělněný česnek. Nechte ho trochu prohřát, poté každou placku potřete česnekovým máslem a zasypte nasekanou petrželí a koriandrem. Servírujte teplé.

Vyzkoušejte také recept na výbornou italskou focacciu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty