Suroviny
- voda (teplá ) 1/4 hrnku
- cukr krupice 1 lžíce
- sušené droždí 1 sáček
- mléko (teplé ) 3/4 hrnku
- bílý jogurt 3/4 hrnku
- hladká mouka 4 hrnky
- máslo (rozpuštěné ) 110 g
- česnek (rozmělněný) 4 stroužky
- koriandr (čerstvý ) 1 hrst
- hladkolistá petržel (najemno nasekané)
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- V misce smíchejte sušené droždí, cukr a teplou vodu a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Mezitím ve velké míse promíchejte mouku se solí a uprostřed udělejte důlek.
- Ke kvásku přimíchejte teplé mléko a jogurt. Vlhkou směs přimíchejte k mouce a vypracujte těsto. To poté vyklopte na lehce pomoučenou plochu a důkladně prohněťte, až bude těsto dokonale hladké, trvá to 3–4 minuty.
- Těsto přesuňte do lehce naolejované mísy a překryjte ji utěrkou. Nechte v pokojové teplotě kynout asi 1 hodinu, až těsto zdvojnásobí objem.
- Poté těsto přesuňte na pomoučenou plochu, lehce ho prohněťte a vytvarujte placku, tu poté rozdělte na 12 stejně velkých dílů. Z nich uválejte koule.
- Rozehřejte velkou pánev s těžkým dnem, ideálně litinovou, na středním plameni. Kouli těsta rozválejte na placku asi 0,5 cm tlustou a 15 cm dlouhou. Těsto potřete lehce rozpuštěným máslem a položte na rozpálenou pánev. Pečte asi 2 minuty, až se na placce vytvoří velké bubliny, poté placku obraťte a pečte dozlatova asi 1–2 minuty i z druhé strany. Hotové placky uchovávejte přikryté, aby zůstaly teplé. Postupně spotřebujte všechno těsto a upečte 12 chlebových placek.
- Do zbylého rozpuštěného másla přidejte rozmělněný česnek. Nechte ho trochu prohřát, poté každou placku potřete česnekovým máslem a zasypte nasekanou petrželí a koriandrem. Servírujte teplé.
Česnekový naan – indická chlebová placka 2 Zdroj: iStock
Vyzkoušejte také recept na výbornou italskou focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE