 
                    
                                        
                                    Jak snadno a co nejlépe zpracovat houby z lesa? Není to žádná věda!
                                                    
                        Zdroj: Unsplash
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                         
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Jak snadno a co nejlépe zpracovat houby z lesa? Není to žádná věda!
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Unsplash
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                        Houbaření je v Česku tradice i gurmánská vášeň. Někdy je úroda pořádná, jindy je to s hledáním poctivých kousků trochu náročnější. Vždy je ale vhodné znát pár základů, které se v životě milovníka hub rozhodně budou hodit. Tentokrát vám poradíme, jak si užít každou houbařskou sezónu a zachovat chuť jakéhokoli úlovku. Tak jdeme na to!
                        
                     
                
                                
                    Houby – národní záliba a gurmánský poklad
Než ale začneme s praktickými radami, podíváme se na houbaření jako takové a jeho historii. Díky němu je totiž konec léta a podzim plný procházek po lese, bohatých košíků a provoněných kuchyní. Zatímco v některých zemích se houby téměř nesbírají nebo je jejich sběr regulovaný, v Česku je tato záliba hluboce zakořeněná a často předávaná jako součást rodinných tradic. Houbaření spojuje generace, a stejně tak i pokrmy z hub, které se objevují na talířích v nespočtu podob.
Houby provází českou kuchyni už od středověku. Ve středověkých klášterních kuchařkách se objevují zmínky o jejich využití během půstu jako náhrady masa. Houbový kuba, směs z krup, hub a česneku, se proto stal neodmyslitelným vánočním pokrmem, zejména na venkově. Ještě na začátku 20. století nechyběl na Štědrý den ve většině českých domácností.
        
                                                                
                            
                    
                    
                
                                
    
                
                             
                    
                                        
                                    Nezapomínejte houby očistit už v lese
                                                    
                        Zdroj: iStock
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                         
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Nezapomínejte houby očistit už v lese
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            iStock
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
V českých kuchařkách z 19. století najdeme houby nejčastěji ve formě polévek. Bramboračka s houbami nebo smetanová kulajda s koprem a vejcem patřily k sytým jídlům, která stavěla na dostupných surovinách. Zatímco bramboračka je stálicí českých domácností, kulajda zažívá v posledních letech obrovský comeback – od tradičních podniků až po fine-dining restaurace.
Snad nejtypičtější pokrmem je ale smaženice. Jídlo, které voní čerstvě nasbíranými houbami a většinou přijde na stůl hned po návratu z lesa. Stačí k houbám přidat pár vajec, podávat s chlebem a rázem je hotová večeře. Stejně ikonické jsou i houbové řízky z bedel nebo hříbků, které se staly důkazem, že houby v české kuchyni nehrají jen vedlejší roli, ale zvládnou být hlavní hvězdou talíře.
Chcete si smaženici připravit krok za krokem? Máme pro vás videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Houbová smaženice s vejci
    
                
        
                
                            
        
    Zatímco v Česku si můžete nasbírat hub, kolik unesete, v okolních zemích platí přísná pravidla. V Německu nebo Rakousku je sběr pro vlastní spotřebu omezený obvykle na 1 až 2 kilogramy denně, ve Švýcarsku či Itálii dokonce potřebujete speciální povolení. Nejtvrdší zákony má Nizozemsko, kde je houbaření mimo vlastní pozemek úplně zakázané. Naopak v Polsku, Slovensku nebo Skandinávii je houbaření stejně volné a rozšířené jako u nás.
Mám první úlovek, co s ním?
Když se vydáte na houby, práce samozřejmě začíná už při samotném sběru v lese. Není to jen o hledání, jakmile totiž najdete první kousek, je vhodné ho ještě na místě zbavit nečistot. Ušetříte pak čas při zpracování doma a nebudete mít v kuchyni takový nepořádek. Stačí tedy houbu jen lehce očistit od listí, jehličí nebo hlíny. A pozor, rostoucí houby neuřezávejte, ale opatrně vykruťte přímo z hlíny.
    
Očištění doma
Jakmile se dostanete se svým úlovkem domů, hned se pusťte do dalšího zpracování. Houby je třeba očistit a dále upravit ještě ten samý den. Nožíkem seškrábněte zbylé nečistoty, nožičky hub oddělte od klobouků a postupně rozkrajujte, abyste si ověřili, zda nejsou červivé. Pokud máte různé druhy, před krájením si je můžete samozřejmě roztřídit.
        
                                                                
                            
                    
                    
                
                                
    
                
                             
                    
                                        
                                    Houby je nutné zpracovat ještě ten den
                                                    
                        Zdroj: iStock
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                         
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Houby je nutné zpracovat ještě ten den
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            iStock
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
Sušení, vaření nebo zmrazení
Houby můžete krájet na plátky nebo malé kousky, záleží na tom, co s nimi chcete dělat dál. V případě sušení houby nijak neoplachujte, ať zbytečně nenasáknou vodu. Čisté a zdravé kousky nakrájejte na tenké plátky a sušte na topení, ale třeba také v troubě (na pečicím papíře nejprve při cca 30 °C a ke konci přibližně při 60 °C). Jednotlivé plátky se nesmí překrývat. Sušené houby pak uschovejte ve sklenici se šroubovacím víčkem, aby se k nim nedostala vlhkost a nezačaly plesnivět.
Houbová omáčka je naprostá klasika, tak si pojďte pustit náš videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Houbová smetanová omáčka a hrnkový knedlík
    
                
        
                
                            
        
    Pokud máte dostatek místa v mrazničce a chcete si uchovat svůj úlovek také jinak, můžete zvolit klasické zmrazení. Připravené houby stačí pár minut povařit v lehce osolené vodě, poté zchladit v ledové lázni a nechat dobře okapat a osušit. Takto zpracované je můžete přesypat do pytlíčků a uschovat v mrazničce. Vydrží vám několik měsíců. A ještě jedna rada – před zpracováním houby nerozmrazujte, ale použijte je rovnou. Uchovají si své aroma i konzistenci.
A co dál?
Houby můžete i zavařit nebo naložit, abyste měli víc možností na jejich další zužitkování. A co se týče vaření, to už necháme na vás. Zásoba hub se totiž hodí na přípravu omáček, polévek, ale zkusit je můžete přidat i do salátů nebo na topinky. Dají se fritovat, péct, plnit nebo smažit. No zkrátka, neskutečná lahůdka! Receptů u nás najdete celou řadu!
    
Zdroj: autorský text + Together; zdroj foto: Unsplash (Nick Grappone), iStock