Jak snadno a co nejlépe zpracovat houby z lesa? Není to žádná věda!

Houbaření je v Česku tradice i gurmánská vášeň. Někdy je úroda pořádná, jindy je to s hledáním poctivých kousků trochu náročnější. Vždy je ale vhodné znát pár základů, které se v životě milovníka hub rozhodně budou hodit. Tentokrát vám poradíme, jak si užít každou houbařskou sezónu a zachovat chuť jakéhokoli úlovku. Tak jdeme na to!

Houby – národní záliba a gurmánský poklad

Než ale začneme s praktickými radami, podíváme se na houbaření jako takové a jeho historii. Díky němu je totiž konec léta a podzim plný procházek po lese, bohatých košíků a provoněných kuchyní. Zatímco v některých zemích se houby téměř nesbírají nebo je jejich sběr regulovaný, v Česku je tato záliba hluboce zakořeněná a často předávaná jako součást rodinných tradic. Houbaření spojuje generace, a stejně tak i pokrmy z hub, které se objevují na talířích v nespočtu podob.

Houby provází českou kuchyni už od středověku. Ve středověkých klášterních kuchařkách se objevují zmínky o jejich využití během půstu jako náhrady masa. Houbový kuba, směs z krup, hub a česneku, se proto stal neodmyslitelným vánočním pokrmem, zejména na venkově. Ještě na začátku 20. století nechyběl na Štědrý den ve většině českých domácností.

V českých kuchařkách z 19. století najdeme houby nejčastěji ve formě polévek. Bramboračka s houbami nebo smetanová kulajda s koprem a vejcem patřily k sytým jídlům, která stavěla na dostupných surovinách. Zatímco bramboračka je stálicí českých domácností, kulajda zažívá v posledních letech obrovský comeback – od tradičních podniků až po fine-dining restaurace.

Snad nejtypičtější pokrmem je ale smaženice. Jídlo, které voní čerstvě nasbíranými houbami a většinou přijde na stůl hned po návratu z lesa. Stačí k houbám přidat pár vajec, podávat s chlebem a rázem je hotová večeře. Stejně ikonické jsou i houbové řízky z bedel nebo hříbků, které se staly důkazem, že houby v české kuchyni nehrají jen vedlejší roli, ale zvládnou být hlavní hvězdou talíře.

Chcete si smaženici připravit krok za krokem? Máme pro vás videorecept!

Kompletní recept najdete ZDE: Houbová smaženice s vejci

Zatímco v Česku si můžete nasbírat hub, kolik unesete, v okolních zemích platí přísná pravidla. V Německu nebo Rakousku je sběr pro vlastní spotřebu omezený obvykle na 1 až 2 kilogramy denně, ve Švýcarsku či Itálii dokonce potřebujete speciální povolení. Nejtvrdší zákony má Nizozemsko, kde je houbaření mimo vlastní pozemek úplně zakázané. Naopak v Polsku, Slovensku nebo Skandinávii je houbaření stejně volné a rozšířené jako u nás.

Mám první úlovek, co s ním?

Když se vydáte na houby, práce samozřejmě začíná už při samotném sběru v lese. Není to jen o hledání, jakmile totiž najdete první kousek, je vhodné ho ještě na místě zbavit nečistot. Ušetříte pak čas při zpracování doma a nebudete mít v kuchyni takový nepořádek. Stačí tedy houbu jen lehce očistit od listí, jehličí nebo hlíny. A pozor, rostoucí houby neuřezávejte, ale opatrně vykruťte přímo z hlíny.

Očištění doma

Jakmile se dostanete se svým úlovkem domů, hned se pusťte do dalšího zpracování. Houby je třeba očistit a dále upravit ještě ten samý den. Nožíkem seškrábněte zbylé nečistoty, nožičky hub oddělte od klobouků a postupně rozkrajujte, abyste si ověřili, zda nejsou červivé. Pokud máte různé druhy, před krájením si je můžete samozřejmě roztřídit.

Sušení, vaření nebo zmrazení

Houby můžete krájet na plátky nebo malé kousky, záleží na tom, co s nimi chcete dělat dál. V případě sušení houby nijak neoplachujte, ať zbytečně nenasáknou vodu. Čisté a zdravé kousky nakrájejte na tenké plátky a sušte na topení, ale třeba také v troubě (na pečicím papíře nejprve při cca 30 °C a ke konci přibližně při 60 °C). Jednotlivé plátky se nesmí překrývat. Sušené houby pak uschovejte ve sklenici se šroubovacím víčkem, aby se k nim nedostala vlhkost a nezačaly plesnivět.

Houbová omáčka je naprostá klasika, tak si pojďte pustit náš videorecept!

Kompletní recept najdete ZDE: Houbová smetanová omáčka a hrnkový knedlík

Pokud máte dostatek místa v mrazničce a chcete si uchovat svůj úlovek také jinak, můžete zvolit klasické zmrazení. Připravené houby stačí pár minut povařit v lehce osolené vodě, poté zchladit v ledové lázni a nechat dobře okapat a osušit. Takto zpracované je můžete přesypat do pytlíčků a uschovat v mrazničce. Vydrží vám několik měsíců. A ještě jedna rada – před zpracováním houby nerozmrazujte, ale použijte je rovnou. Uchovají si své aroma i konzistenci.

A co dál?

Houby můžete i zavařit nebo naložit, abyste měli víc možností na jejich další zužitkování. A co se týče vaření, to už necháme na vás. Zásoba hub se totiž hodí na přípravu omáček, polévek, ale zkusit je můžete přidat i do salátů nebo na topinky. Dají se fritovat, péct, plnit nebo smažit. No zkrátka, neskutečná lahůdka! Receptů u nás najdete celou řadu!

Zdroj: autorský text + Together; zdroj foto: Unsplash (Nick Grappone), iStock

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů