zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Jak snadno a co nejlépe zpracovat houby?
Autor: se souhlasem Nick Grappone / Unsplash Jak snadno a co nejlépe zpracovat houby?

Jak snadno a co nejlépe zpracovat houby z lesa? Není to žádná věda!

Na sběr hub se těšíme každý rok. Někdy je úroda pořádná, jindy je to s hledáním poctivých kousků trochu náročnější. V každém případě je vhodné znát pár základů, které se vám v životě milovníka hub rozhodně budou hodit. Tak jdeme na to!
Tereza Pánková , 09.09.2021

reklama

Práce samozřejmě začíná při samotném sběru jedlých hub v lese. Není to jen o hledání, jakmile totiž najdete první kousek, je vhodné ho ještě na místě zbavit nečistot. Ušetříte pak čas při zpracování doma a nebudete mít v kuchyni takový nepořádek. Stačí tedy houbu jen lehce očistit od listí, jehličí nebo hlíny. A pozor, rostoucí houby neuřezávejte, ale opatrně vykruťte přímo z hlíny.

Co doma?

Jakmile se dostanete se svým úlovkem domů, hned se pusťte do dalšího zpracování. Houby je třeba očistit a dále upravit ještě ten samý den. Nožíkem seškrábněte zbylé nečistoty, nožičky hub oddělte od klobouků a postupně rozkrajujte, abyste si ověřili, zda nejsou červivé. Pokud máte různé druhy, před krájením si je můžete samozřejmě roztřídit. 

Sběr hub může být skvělá zábava.
Autor: se souhlasem Peter Oslanec / Unsplash Sběr hub může být skvělá zábava.

Sušení, vaření nebo zmrazení

Houby můžete krájet na plátky nebo malé kousky, záleží na tom, co s nimi chcete dělat dál. V případě sušení houby nijak neoplachujte, ať zbytečně nenasáknou vodu. Čisté a zdravé kousky nakrájejte na tenké plátky a sušte na topení, ale třeba také v troubě (na pečicím papíře nejprve při cca 30 °C a ke konci přibližně při 60 °C). Jednotlivé plátky se nesmí překrývat. Sušené houby pak uschovejte ve sklenici se šroubovacím víčkem, aby se k nim nedostala vlhkost a nezačaly plesnivět. 

Pokud máte dostatek místa v mrazničce a chcete si uchovat svůj úlovek také jinak, můžete zvolit klasické zmrazení. Připravené houby stačí pár minut povařit v lehce osolené vodě, poté zchladit v ledové lázni a nechat dobře okapat a osušit. Takto zpracované je můžete přesypat do pytlíčků a uschovat v mrazničce. Vydrží vám několik měsíců. A ještě jedna rada – před zpracováním houby nerozmrazujte, ale použijte je rovnou. Uchovají si své aroma i konzistenci.

V lese najdete celou řadu jedlých hub.
Autor: se souhlasem Robert Klank / Unsplash V lese najdete celou řadu jedlých hub.

A co dál?

Houby můžete i zavařit nebo naložit, abyste měli víc možností na jejich další zužitkování. A co se týče vaření, to už necháme na vás. Zásoba hub se totiž hodí na přípravu omáček, polévek, ale zkusit je můžete přidat i do salátů nebo na topinky. Dají se fritovat, péct, plnit nebo smažit. No zkrátka, neskutečná lahůdka!

reklama

Související témata: houby , sběr hub , houbaření , houbařská sezóna

reklama

Přečtěte si také