Suroviny na 8 rohlíků
- hladká mouka 400 g
- sůl 8 g
- droždí 15 g
- voda 200 g
- olej 30 g
Játrová paštika
Postup
Smícháme mouku, sůl a droždí. V nádobě vedle si spojíme olej s vodou a vylijeme do suché směsi, v robotu necháme umíchat nelepivé těsto. Necháme 45 minut vykynout, poté vyválíme do kolečka, nakrájíme na trojúhelníky a zarolujeme rohlíky.
Potřeme vodou, posypeme kmínem, mákem, solí, anebo necháme jen tak, pod utěrkou necháme ještě chvilku kynout. Pečeme na 230 °C dozlatova.
Bylinkové máslo
Máslo pokojové teploty, bylinky nasekané najemno, prolisovaný česnek.
Vše vyšleháme metličkou a ochutíme solí, pepřem a pár kapkami citronu.
Játrová paštika
Játra omyjeme, odblaníme a osušíme. Na 50 g másla osmahneme cibuli do sklovita, přidáme česnek a bylinky. Přidáme játra a restujeme cca 4–5 minut – uvnitř by měla zůstat lehce růžová, jinak budou suchá.
Směs přendáme do mixéru, přidáme smetanu, sůl, pepř a zbytek másla, mixujeme dohladka. Ochutnáme a v případě potřeby dochutíme. Nalijeme se do skleniček, a pokud chceme, přelijeme rozpuštěným máslem. Necháme vychladit alespoň 1–2 hodiny, nejlépe přes noc.
Autorka receptu: Martina Spoustová