Suroviny
- sušené houby 1 hrst
- kuřecí stehno 4 ks
- sůl
- tymián 8 snítek
- máslo 3 lžíce + na smažení strouhanky
- cibule 1 ks
- mletý kmín 1/2 lžičky
- smetana ke šlehání 200 ml
- široké nudle 400 g
- strouhanka (hrubší) 4 lžíce
Postup přípravy
- Namočte sušené houby do vody. Kuřecí stehna očistěte, osolte, vložte do pekáčku spolu s tymiánem a polovinou másla a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 50 minut. V polovině pečení podlijte trochou vody a během pečení stehna přelévejte výpekem.
- Mezitím zpěňte zbylé máslo v hrnci, přidejte najemno nakrájenou cibuli a kmín, orestujte dosklovata. Přisypte slité houby, podlijte vodou, přilijte smetanu, osolte a vařte na mírném ohni asi 25 minut. Přilijte výpek z upečeného kuřete a ještě 10 minut povařte.
- Ve vroucí osolené vodě uvařte nudle, sceďte je a na rozehřátém másle opražte strouhanku. Nudle v ní před podáváním obalte.
- Servírujte kuřecí stehno s houbovou omáčkou a voňavými máslovými nudlemi.
Připravte také tradiční houbovou omáčku s hrnkovým knedlíkem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Houbová smetanová omáčka a hrnkový knedlík