Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami – dary lesa v neodolatelném křupavém kabátku

Moje hodnocení
3x

Připravte křupavou vegetariánskou klasiku! Smažené řízky z hub s voňavými šťouchanými bramborami s máslem a petrželkou si zamilujete na první sousto. V sezóně využijte lesní houby, ideálně pevné hřiby. Mimo sezónu sáhněte klidně po houbách ze supermarketu, na řízky se hodí hlíva nebo portobello.

4 porce
45 minut

Suroviny

Šťouchané brambory

Postup přípravy

  1. Důkladně očistěte hlívu a klobouky žampionů oloupejte. Odkrojte nohy a připravte si trojobal: do jednoho talíře nasypte hladkou mouku, do druhého strouhanku.
  2. V misce rozšlehejte vejce a lehce je osolte. Obalujte připravené houby nejdříve v mouce, poté ve vejcích a nakonec ve strouhance.
  3. Oloupejte brambory, omyjte je a uvařte v osolené vodě doměkka. Sceďte je, přendejte do mísy a rozšťouchejte. Přidejte máslo, smetanu a nasekanou čerstvou petrželku. Vše dobře promíchejte a dochuťte solí podle potřeby.
  4. Ve vyšší vrstvě oleje rozehřejte hlubokou pánev. Obalené houby smažte z obou stran dozlatova. Po osmažení je nechte okapat na papírovém ubrousku.
  5. Podávejte horké houbové řízky se šťouchanými bramborami a užijte si lahodnou vegetariánskou pochoutku!
PRIMA TIP: Když je příroda štědrá a houbařská sezóna v plném proudu, můžete houbové řízky připravit z různých druhů hub. Nejčastěji se používají hřibovité, např. hřiby smrkové, dubové nebo třeba křemenáče. Velmi oblíbené jsou i bedly nebo muchomůrky růžovky alias masáci. Osmažit jako řízek můžete ale i holubinky, ryzce, klouzky nebo pýchavky. Vždy ale vybírejte pevné plodnice, které si zachovají „masitý“ charakter.

Vyzkoušejte smažené houby na salátu podle návodného videoreceptu s Emanuelem Ridim

Kompletní recept najdete ZDE: Smažené houby – Funghi fritti

Houbová sezona na talíři

Když přijde ta chvíle, kdy příroda štědře rozdává své dary, český národ jako jeden muž vyrazí do lesa a popuzdí uzdu národní vášní – houbaření. Je to fenomén, který mimo střední a východní Evropu nemá ve světě obdobu. V zásobě máme nespočet skvělých houbových receptů, díky kterým úlovek z lesa umíme proměnit v báječné lahůdky. Inspirujte se některými z nich.

Jihočeská kulajda | Houbová smetanová omáčka | Nakládané houby | Houbové italské risotto | Houbový guláš | Smaženice s vejci | Smažené bedly | Houbové karbanátky | Gobova juha

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů