Suroviny
- hlíva ústřičná 200 g
- žampiony portobello 4 ks
- hladká mouka 200 g
- strouhanka 200 g
- vejce 3 ks
- rostlinný olej (na smažení)
Šťouchané brambory
- brambory 800 g
- máslo 60 g
- smetana na vaření (12%) 120 ml
- hladkolistá petržel (nasekaná) 3 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Důkladně očistěte hlívu a klobouky žampionů oloupejte. Odkrojte nohy a připravte si trojobal: do jednoho talíře nasypte hladkou mouku, do druhého strouhanku.
- V misce rozšlehejte vejce a lehce je osolte. Obalujte připravené houby nejdříve v mouce, poté ve vejcích a nakonec ve strouhance.
- Oloupejte brambory, omyjte je a uvařte v osolené vodě doměkka. Sceďte je, přendejte do mísy a rozšťouchejte. Přidejte máslo, smetanu a nasekanou čerstvou petrželku. Vše dobře promíchejte a dochuťte solí podle potřeby.
- Ve vyšší vrstvě oleje rozehřejte hlubokou pánev. Obalené houby smažte z obou stran dozlatova. Po osmažení je nechte okapat na papírovém ubrousku.
- Podávejte horké houbové řízky se šťouchanými bramborami a užijte si lahodnou vegetariánskou pochoutku!
PRIMA TIP: Když je příroda štědrá a houbařská sezóna v plném proudu, můžete houbové řízky připravit z různých druhů hub. Nejčastěji se používají hřibovité, např. hřiby smrkové, dubové nebo třeba křemenáče. Velmi oblíbené jsou i bedly nebo muchomůrky růžovky alias masáci. Osmažit jako řízek můžete ale i holubinky, ryzce, klouzky nebo pýchavky. Vždy ale vybírejte pevné plodnice, které si zachovají „masitý“ charakter.

Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami Zdroj: Kulinární studio Mafra MEDIA / Imagefood BM / Profimedia
Vyzkoušejte smažené houby na salátu podle návodného videoreceptu s Emanuelem Ridim
Kompletní recept najdete ZDE: Smažené houby – Funghi fritti
Houbová sezona na talíři
Když přijde ta chvíle, kdy příroda štědře rozdává své dary, český národ jako jeden muž vyrazí do lesa a popuzdí uzdu národní vášní – houbaření. Je to fenomén, který mimo střední a východní Evropu nemá ve světě obdobu. V zásobě máme nespočet skvělých houbových receptů, díky kterým úlovek z lesa umíme proměnit v báječné lahůdky. Inspirujte se některými z nich.
Jihočeská kulajda | Houbová smetanová omáčka | Nakládané houby | Houbové italské risotto | Houbový guláš | Smaženice s vejci | Smažené bedly | Houbové karbanátky | Gobova juha
- MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recepty na nejlepší řízek: Vyberte si z desítek nových receptů z domova i ze světa