Houbová sezona je v plném proudu. Skvělým způsobem, jak je mít stále po ruce, je jejich zamrazení. Toto jsou osvědčené rady, které vám pomohou zachovat houby v jejich nejlepším stavu a připravené k přípravě lahodných jídel i mimo sezonu.
Správné zamrazení hub: Dejte si pozor na častou chybu a uchovejte houby v nejlepší kvalitě
Abyste si mohli po celý rok vychutnávat typickou chuť lesních hub, je správné zamrazení klíčem k úspěchu.
Výběr správných hub pro zmrazení
Než se pustíte do procesu zmrazování hub, je důležité zvolit správné druhy. Nejvhodnější jsou ty, které mají pevnou strukturu a nejsou příliš měkké. Pozor, nikdy nemrazte houby, které mají na sobě stopy plísně či nejsou v dobré kondici. Takové houby mohou v mrazáku vypouštět jedovaté toxiny.
Důkladné čištění a krájení
Odstraňte z hub veškerou půdu, listí a jiné nečistoty. Následně je nakrájejte na plátky nebo kousky podle vašich preferencí. Menší kousky se lépe zmrazují a později snadněji rozmrazují.
Rychlé zmrazení
Co nejrychlejší zmrazení je klíčem k uchování nejlepší kvality hub. Rozmístěte je na plech nebo mrazicí tácy v tenké vrstvě. Zamezíte tak slepení a zajistíte rychlé zmrazení. Poté přesuňte houby do vhodných mrazicích sáčků nebo krabiček, které dobře uzavřete. Nezapomeňte na každém obalu uvést datum zmrazení, abyste později věděli, jak dlouho jsou v mrazáku.
Musí se houby před zmrazením podusit?
Houby není nutné podusit nebo tepelně zpracovávat před zmrazením. Houby lze zmrazit i syrové a následně je použít při vaření nebo jiném zpracování. Zmrazením syrových hub zachováte jejich přirozenou chuť a texturu. Podušené houby ovšem šetří místo v mrazáku, protože odpařením vody se jejich objem značně zmenší. Pokud chcete houby podusit, dejte je nakrájené na trošce tuku do vysoké pánve, lehce podlijte vodou a vařte, dokud samy houby nepustí vodu a ta se posléze téměř vypaří. Směs nechte zchladnout, poté rozdělte na porce do zipových sáčků, krabiček nebo do balíčků z potravinářské fólie. Nezapomeňte je označit datem a poté uložte do mrazáku.
Vyzkoušejte recept na smetanovou houbovou polévku podle Karolíny Kamberské
Kompletní recept najdete ZDE
Optimální doba skladování
Ačkoli zmražené houby mohou být bezpečně skladovány po dlouhou dobu, doporučuje se je spotřebovat do 6–12 měsíců od zmrazení. Čím déle jsou skladovány, tím více trpí kvalita chuti a struktury. Snažte se proto uchovávat množství hub, které dokážete spotřebovat do přibližného termínu optimální kvality.
Správné rozmrazení
Rozmrazujte houby postupně a nejlépe v chladničce. Pomalé rozmrazení minimalizuje ztrátu vlhkosti a zachovává chuť. Pokud máte hlad a nemůžete čekat, rozmrazte houby ve vodě. V takovém případě houby vložte do vody v sáčku či krabičce, abyste zabránili pronikání vody přímo k houbám.
Vhodné způsoby použití zmražených hub
Zmražené houby lze použít při vaření téměř stejným způsobem jako čerstvé. Pokud je rovnou přidáváte do jídel, není potřeba je předem zcela rozmrazovat. Stačí je přidat k jídlu, když jsou ještě mírně zamrzlé.
zdroj: zbozi
Inspirujte se receptem na italské houbové rizoto podle Emanuela Ridiho
Kompletní recept najdete ZDE
redaktorka FTV Prima