Suroviny
- olej 2 lžíce
- šalotka 1 ks
- česnek 2 stroužky
- lesní houby (nebo 50 g sušených) 200 g
- tymián 3 snítky
- brambory 1 kg
- pórek 1/2 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- zakysaná smetana 200 g
- smetana na vaření 100 ml
Postup přípravy
V kastrolu nahřejte olej, zpěňte na něm najemno nakrájenou šalotku a nasekaný česnek, přidejte na kousky nakrájené čerstvé houby (nebo dopředu namočené a scezené sušené houby), tymiánové lístky a vše zarestujte.
Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky, vložte je do větší mísy spolu s kolečky pórku. Osolte, opepřete a promíchejte se zakysanou smetanou a smetanou na vaření. Nakonec směs promíchejte s restovanými houbami.
Připravenou směs přesuňte do zapékací formy (43×25 cm) a pečte při 200 °C asi 60 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Pokud chcete nákyp ještě voňavější, posypte povrch strouhaným sýrem, který se při pečení krásně rozpeče do křupavé krusty.
Připravte také klasické gratinované brambory se smetanou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Gratinované brambory se smetanou
