Suroviny
- těstoviny fleky 400 g
- cibule 2 ks
- rostlinný olej 2 lžíce + na vymazání
- houby (např. žampiony nebo lesní) 150 g
- uzené maso 300 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- oregano 3 snítky
- tymián 3 snítky
- strouhanka (na vysypání )
- vejce 4 vejce
- smetana na vaření 300 ml
Postup přípravy
- Uvařte fleky v dostatečném množství osolené vody doměkka, slijte je a nechte okapat.
- Oloupejte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a orestujte na oleji. Přidejte na kostičky nakrájené uzené maso a houby, společně několik minut restujte. Ochuťte solí, pepřem, oreganem a nasekaným čerstvým tymiánem.
- Vymažte zapékací misku olejem a vysypte ji strouhankou. Smíchejte uvařené těstoviny s masovo-houbovou směsí a vše přendejte do připravené mísy.
- Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a zapékejte 10 minut. Poté zalijte rozšlehanými vejci se smetanou a pečte dalších 30 minut dozlatova.
- Před podáváním posypte nasekanou jarní cibulkou a podávejte ještě horké.
PRIMA TIP: Místo uzeného masa můžete použít pečené nebo grilované kuřecí maso. V sezóně použijte pevnější lesní houby, které mají výraznější chuť. Pro odlehčení a více chuti lze do směsi přidat navíc třeba listový špenát, hrášek nebo na kostičky nakrájenou cuketu.

Zapečené fleky s uzeným masem a houbami Zdroj: Kulinární studio BAUER MEDIA CZ / Imagefood BM / Profimedia
Připravte také klasické šunkofleky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Šunkofleky s uzeným masem podle rodinného receptu