Dalamánky:
- hladká mouka 150 g + na posypání pracovní plochy
- žitná mouka 150 g
- kmín 10 g
- droždí (sušené) 7 g
- sůl 5 g
Paštika:
- houby (sušené) 60 g
- rostlinný olej
- drůbeží játra 500 g
- sůl
- pepř
- červené víno 100 ml
- máslo 200 g
- tymián 6 snítek
Postup přípravy:
V míse smíchejte obě mouky, kmín, sušené droždí a sůl. Přilijte 150 ml vody a vypracujte hladké, nelepivé těsto, které nechte asi 1 hodinu kynout. Pak těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše a rozdělte na 12 kousků, ze kterých vypracujte dalamánky. Na povrchu je zlehka nařízněte a nechte ještě asi 10 minut kynout. Pečte v troubě vyhřáté na 210 °C asi 10 minut.
Houby namočte přes noc do studené vody. Druhý den je asi 10 minut povařte, vodu slijte a houby nakrájejte nadrobno, které pak dejte stranou.
V pánvi nahřejte olej a orestujte očištěná játra. Osolte, opepřete a zalijte červeným vínem. Na mírném plameni směs vařte asi 10 minut, poté přidejte lístky tymiánu a nechte vychladnout. Pak játra spolu se 150 g nakrájeného másla rozmixujte pomocí mixéru dohladka, přidejte nakrájené houby a už jen zlehka promíchejte. Pak hned nalijte do skleničky.
Zbylé máslo rozpusťte a nalijte opatrně na povrch paštiky, kterou nechte přes noc vychladit v chladničce. Podávejte spolu s dalamánky.
PRIMA TIP: Místo sušených hub můžete samozřejmě použít i čerstvé. Stačí je očistit, nakrájet a krátce orestovat – paštika bude jemnější a méně výrazná. Při použití čerstvých hub počítejte s větším množstvím – 60 g sušených odpovídá přibližně 200 až 250 g čerstvých.
Typická houbová pochoutka? Stačí si pustit videorecept na tuto smaženici!
Kompletní recept najdete ZDE: Houbová smaženice s vejci