Polévka:
- houby (směs lesních) 500 g
- olivový olej 1 lžíce
- máslo 4 lžíce
- česnek (nakrájený nadrobno) 1 stroužek
- pórek (nakrájený na plátky) 1 ks
- tymián 1 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- kuřecí vývar 750 ml
- bílé víno 100 ml
- smetana ke šlehání (33%) 250 ml
- sůl
- pepř
Na dokončení:
- slanina (nebo sušená šunka) 4 plátky
Postup přípravy:
Houby očistěte a 100 g dejte stranou. Zbylé houby nakrájejte na kousky. V hrnci na směsi olivového oleje a 2 lžic másla opečte česnek s pórkem, opékejte asi 5 minut. Přidejte nakrájené houby, tymián a opékejte dalších 5 minut.
Vše zaprašte moukou, promíchejte a zalijte vývarem s vínem. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte na mírném plameni asi 15 minut. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka, přilijte smetanu, osolte, opepřete a krátce prohřejte.
Odložené houby nakrájejte na tenké plátky a na 2 lžících másla je opečte dozlatova, poté ve stejné pánvi opečte slaninu nebo sušenou šunku. Polévku rozdělte do misek a podávejte spolu s opečenými houbami a uzeninou. Na závěr dozdobte tymiánem.
Jakmile dostanete do kuchyně čerstvé lesní houby, máte se na co těšit! Mrkněte třeba na tento videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Houbová smetanová omáčka a hrnkový knedlík