Suroviny
- květák (velký) 1 ks
- kukuřičný škrob (+ ½ lžičky navíc, promíchaného v 50 ml studené vody) 45 g
- mletá sladká paprika 1 lžička
- vejce 2 ks
- strouhanka 100 g
- bílé fazole (konzervované) 1,2 kg (3 plechovky)
- smetana ke šlehání 150 ml
- rostlinný olej 2 lžíce
- šalvěj (lístky) 1 hrst
- červené chilli papričky 1 ks
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- citronová kůra z 1/2 citronu
- citron (dílky k podávání)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Hezké listy květáku zbavte tuhých žeber, listy nakrájejte na jemné proužky a dejte stranou. Košťál oloupejte a odkrojte tuhé části. Květák pak na výšku rozkrájejte včetně košťálu na 4 silné plátky. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Ve velké ploché misce promíchejte škrob s většinou papriky, solí a pepřem, v jiné rozšlehejte vejce a do další vsypte strouhanku. Květákové řízky obalte obvyklým způsobem, strouhanku lehce vklepejte, aby neodpadávala.
- Scezené fazole dejte do hrnce, zalijte vodou (budete přibližně potřebovat množství, které naplní 1 plechovku po 300 g) a uveďte do varu. Na hrnec postavte cedník, vsypte do něj nakrájené listy a v páře je vařte 1 minutu, pak dejte stranou.
- Horké fazole rozmačkejte ve vodě, v níž se vařily, vmíchejte 1 lžíci smetany a spařené květákové listy. 4 V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a osmažte v něm lístky šalvěje dozlatova. Lépe se smaží ve vyšší vrstvě, pánev můžete naklonit k jedné straně. Lístky dejte stranou, část oleje přesuňte do misky a ve zbylém osmažte květákové řízky dozlatova, z každé strany 1 až 2 minuty. Pak je přesuňte na plech vyložený alobalem a pečte v předehřáté troubě ještě 12 až 15 minut.
- Pánev vytřete dosucha, vlijte trochu odlitého oleje a při střední teplotě 1 minutu smažte nakrájenou chilli papričku. Vlijte zbylou smetanu a škrob rozmíchaný ve vodě, vmíchejte zbylou papriku a 1 minutu vařte, až směs začne bublat a zhoustne.
- Mimo plotýnku vmíchejte citronovou kůru a šťávu, ochutnejte, případně dochuťte. Květákové řízky podávejte na fazolovém pyré přelité omáčkou a ozdobené křupavými lístky šalvěje, s dílky citronu k zakapání.
PRIMA TIP: Velké bílé máslové fazole patří k nejoblíbenějším na přípravu kaší a pyré, kde dostávají svému přídomku máslové. Zejména na trzích pak můžeme koupit opravdu obrovské bílé fazole, především španělské nebo řecké. Po uvaření je možné z nich ještě stáhnout vnější slupku, tyto fazole se vyznačují i jemně oříškovou chutí.
Vyzkoušejte také obalovaný květák pečený v troubě podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Inspirujte se dalšími originálními recepty z fazolí