redakce Prima FRESH

Smažené květákové řízky s krémovou fazolovou kaší

Moje hodnocení
1x

Vegetariánská varianta vídeňského řízku a naprosto luxusní fazolová nadstavba brkaše. Tohle prostě musíte vyzkoušet.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Hezké listy květáku zbavte tuhých žeber, listy nakrájejte na jemné proužky a dejte stranou. Košťál oloupejte a odkrojte tuhé části. Květák pak na výšku rozkrájejte včetně košťálu na 4 silné plátky. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Ve velké ploché misce promíchejte škrob s většinou papriky, solí a pepřem, v jiné rozšlehejte vejce a do další vsypte strouhanku. Květákové řízky obalte obvyklým způsobem, strouhanku lehce vklepejte, aby neodpadávala.
  3. Scezené fazole dejte do hrnce, zalijte vodou (budete přibližně potřebovat množství, které naplní 1 plechovku po 300 g) a uveďte do varu. Na hrnec postavte cedník, vsypte do něj nakrájené listy a v páře je vařte 1 minutu, pak dejte stranou.
  4. Horké fazole rozmačkejte ve vodě, v níž se vařily, vmíchejte 1 lžíci smetany a spařené květákové listy. 4 V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a osmažte v něm lístky šalvěje dozlatova. Lépe se smaží ve vyšší vrstvě, pánev můžete naklonit k jedné straně. Lístky dejte stranou, část oleje přesuňte do misky a ve zbylém osmažte květákové řízky dozlatova, z každé strany 1 až 2 minuty. Pak je přesuňte na plech vyložený alobalem a pečte v předehřáté troubě ještě 12 až 15 minut.
  5. Pánev vytřete dosucha, vlijte trochu odlitého oleje a při střední teplotě 1 minutu smažte nakrájenou chilli papričku. Vlijte zbylou smetanu a škrob rozmíchaný ve vodě, vmíchejte zbylou papriku a 1 minutu vařte, až směs začne bublat a zhoustne.
  6. Mimo plotýnku vmíchejte citronovou kůru a šťávu, ochutnejte, případně dochuťte. Květákové řízky podávejte na fazolovém pyré přelité omáčkou a ozdobené křupavými lístky šalvěje, s dílky citronu k zakapání.
PRIMA TIP: Velké bílé máslové fazole patří k nejoblíbenějším na přípravu kaší a pyré, kde dostávají svému přídomku máslové. Zejména na trzích pak můžeme koupit opravdu obrovské bílé fazole, především španělské nebo řecké. Po uvaření je možné z nich ještě stáhnout vnější slupku, tyto fazole se vyznačují i jemně oříškovou chutí.

Vyzkoušejte také obalovaný květák pečený v troubě podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Inspirujte se dalšími originálními recepty z fazolí

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty