Suroviny
- červené chilli papričky (sušené) 25 g
- voda (vroucí) 125 ml
- strouhanka (čerstvá) 70 g
- mléko 80 ml
- mleté hovězí maso 500 g
- vejce 1 ks
- česnek (2 rozetřené + 2 na omáčku) 4 stroužky
- koriandr (najemno nasekaný) 1 hrst
- mletý koriandr 2 lžičky
- mořská sůl
- černý pepř (čerstvě namletý)
- olivový olej
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- rajský protlak 2 lžíce
- cukr krupice (přírodní) 1 lžíce
- ocet 1 lžíce
- hovězí vývar 125 ml
- krájená rajčata 800 g (2 plechovky)
- červené fazole (nebo černé, scezené a propláchnuté) 800 g (2 plechovky)
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- salám (pikantní suchý, nakrájený na sirky) 100 g
- zakysaná smetana (k podávání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Chilli papričky zalijte v misce vroucí vodou a nechte 10 až 15 minut stát. Pak je sceďte a nakrájejte nahrubo, tekutinu uchovejte. Dejte stranou.
- Strouhanku a mléko dejte do mísy, promíchejte a nechte chvíli stát, aby strouhanka nasákla. Pak promíchejte s mletým masem, vejcem, česnekem, oba druhy koriandru a solí a pepřem podle chuti. Důkladně propracujte a nechte chvíli odpočinout.
- Navlhčenýma rukama tvořte malé kuličky a po částech je osmažte v hodně velké silnostěnné pánvi, která se dá dát do trouby, na oleji dozlatova, 5 až 6 minut. Nechte stranou.
- Do pánve přidejte další olej, asi 5 minut smažte cibuli a česnek až zezlátnou, pak přidejte rajčatovou pastu, cukr a ocet a asi 1 minut promíchávejte. Vlijte vývar, přidejte rajčata, fazole, chilli papričky a tekutinu z namáčení, papriku, osolte a opepřete. Dobře promíchejte, uveďte do varu, vmíchejte osmažené kuličky a pánev vložte do trouby. Pečte 15 až 20 minut, až bude omáčka provařená a kuličky propečené.
- Podávejte posypané kousky pikantního salámu, zakapané zakysanou smetanou a jako přílohu zvolte nejlépe bílou rýži.
PRIMA TIP: Nemáte-li čerstvou strouhanku (tedy z ještě trochu vláčného pečiva), použijte rohlík či housku natrhané na kousky, aby se v mléce dobře rozmočily. Chuť zejména čerstvého koriandru je pro mexická jídla dost nepostradatelná, ale pokud ho neseženete, stejnou službu udělá i oregano.
Vyzkoušejte i klasické chilli con carne s mletým hovězím masem podle Karolíny Kamberské
Kompletní recept najdete ZDE