Ribollita – toskánský zeleninový kotlík s fazolemi a chlebem

Moje hodnocení
9x

Toto tradiční italské jídlo vzniklo pravděpodobně tak, že se do zbylé zeleninové polévky, například minestrone, přidal starší chléb, který ji zahustil. Výsledkem je kotlík plný zeleniny, luštěnin, případně těstovin a masa, ale nikdy v něm nechybí kusy chleba! Není ale nutné připravovat ribollitu jen ze zbytků, uvařte si ji od základu. Pokud použijte fazole v plechovce, nebude to trvat dlouho a na stole bude připravené vynikající jídlo, které zahřeje tělo i duši.

4 porce
60 minut
italská

Suroviny

  • cibule, nakrájená na kostičky 1 ks
  • mrkev, nakrájená na půlkolečka 2 ks
  • cuketa, nakrájená na čtvrtkolečka 1 ks
  • rajče, nakrájené na kostičky 1 ks
  • česnek (česnek, rozdrcený) 4 stroužky
  • toskánská kapusta, nahrubo nakrájená a bez stonků 1 svazek
  • hladkolistá petržel 1 velká hrst
  • olivový olej 2 lžíce
  • drcené chilli vločky 1 velká špetka
  • čerstvá šalvěj 10 lístků
  • bílé fazole cannellini 1 plechovka (400 g)
  • zeleninový vývar 300 g
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • vícezrnný nebo celozrnný kváskový chléb
  • parmazán (parmazán k podávání)

Postup přípravy

  1. V hrnci nebo v kastrolu rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli, česnek, mrkev, chilli vločky a lístky šalvěje a vše vařte na mírném ohni asi 20 minut, až bude zelenina měkká, ale ne dohněda. Poté přidejte petržel, rajče a cuketu a vařte dalších 5 minut.
  2. Přidejte toskánskou kapustu a slité fazole a přilijte vývar. Přiveďte k varu, zmírněte oheň a pod pokličkou vařte 30 minut. Dochuťte solí a pepřem.
  3. Chléb nakrájejte na kostky nebo natrhejte na kousky. Horkou polévku nandejte na talíře, navrch nandejte kousky chleba, posypte nastrouhaným parmazánem a pokapejte olivovým olejem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty