Suroviny
- cibule (nakrájená na kostičky) 1 ks
- mrkev (nakrájená na půlkolečka) 2 ks
- cuketa (nakrájená na čtvrtkolečka) 1 ks
- rajčata (nakrájené na kostičky) 1 ks
- česnek (rozdrcený) 4 stroužky
- kapusta (toskánská kapusta, nahrubo nakrájená a bez stonků) 1 svazek
- hladkolistá petržel 1 velká hrst
- olivový olej 2 lžíce
- chilli (drcené chilli vločky) 1 velká špetka
- šalvěj (čerstvá ) 10 lístků
- bílé fazole (cannellini) 1 plechovka (400 g)
- zeleninový vývar 300 g
- chléb (vícezrnný nebo celozrnný kváskový chléb)
- parmazán (k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý)
Postup přípravy
- V hrnci nebo v kastrolu rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli, česnek, mrkev, chilli vločky a lístky šalvěje a vše vařte na mírném ohni asi 20 minut, až bude zelenina měkká, ale ne dohněda. Poté přidejte petržel, rajče a cuketu a vařte dalších 5 minut.
- Přidejte toskánskou kapustu a slité fazole a přilijte vývar. Přiveďte k varu, zmírněte oheň a pod pokličkou vařte 30 minut. Dochuťte solí a pepřem.
- Chléb nakrájejte na kostky nebo natrhejte na kousky. Horkou polévku nandejte na talíře, navrch nandejte kousky chleba, posypte nastrouhaným parmazánem a pokapejte olivovým olejem.
Ribollita – toskánský zeleninový kotlík s fazolemi a chlebem 2 Zdroj: Marek Kučera