Suroviny
- máslo 30 g
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- mrkev 1 ks
- bylinky (oregano, bazalka, tymián) 1 a 1/2 lžíce
- rajčatové pyré 170 g
- bílé víno (suché) 125 ml
- bílé fazole (konzervované, slité) 425 g (1 plechovka)
- drůbeží vývar 1 litr
- strouhaný parmazán 50 g
- baby špenát 120 g
- smetana ke šlehání (nemusí být) 185 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- V silnostěnném hrnci rozehřejte při střední teplotě máslo. Vsypte cibuli, česnek a mrkev nakrájené nadrobno a smažte asi 5 minut, až mrkev zvláční. Po asi 3 minutách smažení vmíchejte bylinky, aby se rozvoněly.
- Zvyšte teplotu a vmíchejte rajčatovou pastu. Smažte ji asi 2 minuty, aby zintenzivněla její chuť. Vlijte víno, povařte 3 minuty, až se většina tekutiny odpaří.
- Přidejte většinu fazolí (asi 1 hrnek), vývar, parmazán, osolte a opepřete. Promíchejte a při mírné teplotě povařte pod pokličkou asi 3 minuty, občas promíchejte. Polévku pak rozmixujte tyčovým mixérem.
- Pak do ní vsypte zbylé fazole, lístky špenátu a, chcete-li, smetanu. Promíchejte, případně dochuťte solí a pepřem a podávejte, nejlépe s křupavým pečivem.
PRIMA TIP Polévku během vaření ochutnávejte, zdali není už dost slaná, protože konzervované fazole sůl obsahují a slaný může být i vývar.
Vyzkoušejte i další recepty na rajčatovou polévku z různých koutů světa