Suroviny
- fazole (bílé ) 250 g
- žampiony portobello 8 větších kloboučků
- řepkový olej 4 lžíce
- šalvěj (pár lístků )
- cibule (malé ) 2 ks
- uzená paprika (mletá ) 1 lžička
- rajský protlak 2 lžíce
- drcená rajčata 1 konzerva (400 g)
- zeleninový vývar 200 ml
- pesto (pažitkové,viz Prima tip) 4 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Fazole namočte den předem do vody. Druhý den je slijte, propláchněte, zalijte čistou vodou, jemně osolte a uvařte akorát na skus. Podle stáří fazolí to trvá zhruba 45–70 minut.
- Zhruba po půl hodině očistěte žampiony. Opatrně odřízněte nohu, aby nepopraskaly a propíchněte je několikrát špejlí. Vnitřky klobouků pokapejte olejem, osolte a posypte nasekanou šalvějí. Nechte půl hodiny odpočinout při pokojové teplotě. Díky propíchnutí se dovnitř dostane chuť oleje a šalvěje.
- Uvařené fazole sceďte a propláchněte pod studenou vodou. Pak oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. V hrnci rozpalte 1 lžíci oleje, vsypte cibuli a jakmile zesklovatí, vmíchejte papriku a krátce orestujte. Po 20 vteřinách přilijte protlak, drcená rajčata a vývar, osolte, opepřete a promíchejte. Povařte 5 minut a přidejte scezené fazole. Svařte na mírném stupni do konzistence krémového rizota.
- Rozpalte velkou pánev, vlijte do ní olej a žampiony opečte z obou stran dozlatova. Troubu předehřejte na 70 °C. Opečené žampiony vyskládejte do pekáčku a dejte je do trouby odpočinout. Šťáva se v nich rozprostře stejně jako u masa.
- Na talíř rozdělte horké krémové fazolové. Portobello nakrájejte na tenké plátky a vyskládejte je na fazole. Zakápněte pažitkovým pestem.
PRIMA TIP: Pažitkové pesto připravíte stejně jako klasické bazalkové. Pažitku nasekejte nožem najemno a promíchejte se strouhaným parmazánem, drcenými oříšky, solí, pepřem a olejem.
Portobello steak s fazolovým ragú a pažitkovým pestem 2 Zdroj: Postní kuchařka od kořene po nať