Portobello steak s fazolovým ragú a pažitkovým pestem

Moje hodnocení
4x

Krémové fazole připomínají svou konzistencí italské rizoto, voňavý grilovaný žampion portobello přidává šťavnatost a kouřový nádech, pažitkové pesto odkazuje na zemitý původ obou hlavních hrdinů. Radost v každém soustě, ať je vlahý letní večer nebo chumelenice.

4 porce
90 minut

Suroviny

  • bílé fazole 250 g
  • žampiony portobello 8 větších kloboučků
  • řepkový olej 4 lžíce
  • pár lístků šalvěje
  • malé cibule 2 ks
  • mletá uzená paprika 1 lžička
  • rajský protlak (rajčatový protlak) 2 lžíce
  • drcená rajčata 1 konzerva (400 g)
  • zeleninový vývar 200 ml
  • pažitkové pesto (viz Prima tip) 4 lžíce
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Fazole namočte den předem do vody. Druhý den je slijte, propláchněte, zalijte čistou vodou, jemně osolte a uvařte akorát na skus. Podle stáří fazolí to trvá zhruba 45–70 minut.
  2. Zhruba po půl hodině očistěte žampiony. Opatrně odřízněte nohu, aby nepopraskaly a propíchněte je několikrát špejlí. Vnitřky klobouků pokapejte olejem, osolte a posypte nasekanou šalvějí. Nechte půl hodiny odpočinout při pokojové teplotě. Díky propíchnutí se dovnitř dostane chuť oleje a šalvěje.
  3. Uvařené fazole sceďte a propláchněte pod studenou vodou. Pak oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. V hrnci rozpalte 1 lžíci oleje, vsypte cibuli a jakmile zesklovatí, vmíchejte papriku a krátce orestujte. Po 20 vteřinách přilijte protlak, drcená rajčata a vývar, osolte, opepřete a promíchejte. Povařte 5 minut a přidejte scezené fazole. Svařte na mírném stupni do konzistence krémového rizota.
  4. Rozpalte velkou pánev, vlijte do ní olej a žampiony opečte z obou stran dozlatova. Troubu předehřejte na 70 °C. Opečené žampiony vyskládejte do pekáčku a dejte je do trouby odpočinout. Šťáva se v nich rozprostře stejně jako u masa.
  5. Na talíř rozdělte horké krémové fazolové. Portobello nakrájejte na tenké plátky a vyskládejte je na fazole. Zakápněte pažitkovým pestem.

PRIMA TIP: Pažitkové pesto připravíte stejně jako klasické bazalkové. Pažitku nasekejte nožem najemno a promíchejte se strouhaným parmazánem, drcenými oříšky, solí, pepřem a olejem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Drdel

Postní kuchařka Pavel Drdel

Půst nemusíme brát jen jako přísně vymezené období, obvykle stanovené tradicemi a náboženskými zvyklostmi, ale i jako čas, kdy se vzdáme masa ve prospěch zeleniny – a to je stav, za který nám naše tělo i životní prostředí může jen děkovat. Často nám ale zeleninový jídelníček splývá s čímsi ochuzeným, a ne příliš chutným. Autor tady dokazuje pravý opak. Kromě více než 80 receptů na skvělá bezmasá jídla tu najdete na šedesátku tipů, jak potraviny uchovat a zhodnotit a další stovku autorských nápadů na udržitelnější a bezodpadové vaření včetně fotografií. A tak je docela možné, že se k jinému jídelníčku ani nebudete chtít vrátit a slovo půst se změní spíš v synonymum dobrého jídla a rozumného hospodaření.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty