Těsto:
- máslo 50 g
- cukr krupice 50 g
- žloutek 2 ks
- citronová kůra (chemicky neošetřená) 1/2 plodu
- polohrubá mouka 375 g
- droždí (čerstvé) 15 g
- plnotučné mléko 200 ml
- dýňové pyré 100 g
Na dokončení:
- máslo (rozpuštěné) 100 g
- cukr krupice 100 g
- skořice 1 lžička
Postup přípravy:
Nejprve si odvažte všechny suroviny, jelikož z nich budete zadělávat kvásek, aby se vám gramy nepopletly. Do hrníčku nadrolte droždí, přidejte lžíci cukru a míchejte do rozpuštění. Poté přilijte lžíci mléka a přisypte lžíci mouky. Opět promíchejte tak, aby vzniklo hustší těstíčko, které nechte 15 minut odpočívat.
Změklé máslo utřete s cukrem do nadýchané bílé pěny. Poté přidejte žloutky, které do této směsi pečlivě zamíchejte. Vložte nastrouhanou citronovou kůru, vykynutý kvásek, dýňové pyré, zbylé mléko a prosátou mouku. Vše vařečkou promíchejte tak, aby se suroviny dobře spojily, a následně z nich vypracujte hladké pružné těsto. Pokud máte kuchyňský robot, nechte práci na něm. Pokud ho nemáte, můžete těsto zpracovat v ruce. Těsto vám bude zpočátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky – těstu by to neprospělo a motance by nebyly tak vláčné. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut. Pokud vám i po této době bude připadat lepivé, nechte ho přikryté potravinovou fólií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu tekutinu. Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu ho tedy propracujte a zformujte do kompaktní koule. Hotové těsto nechte v misce přikryté utěrkou kynout 1 hodinu.
Vykynuté těsto rozdělte na 12 dílů. Každý díl vyválejte na ovál o tloušťce cca 4 mm. Poté placku rozřízněte na 3 cípy a smotejte je jako cop. Následně ho odspodu nahoru srolujte a vložte do muffinové formy. Takto pokračujte se všemi díly, které poté nechte 20 minut kynout.
Troubu předehřejte na 180 °C.
Vykynuté motance potřete polovinou rozehřátého másla a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut.
Vršek ještě teplých upečených motanců namočte v másle a posypte cukrem smíchaným se skořicí.
Kynutá klasika, kterou každý zná? Stačí si pustit náš videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Kynuté buchty makové a tvarohové