Neplecha na plechu

Sladké dýňové motance se skořicí podle Neplechy na plechu

Moje hodnocení
0x

Podzim jako vždy voní skořicí, máslem a pečenou dýní. A přesně to najdete v těchto nadýchaných dýňových motancích podle blogu Neplecha na plechu. Sladké, voňavé a krásně vláčné pečivo, které vás zahřeje u šálku čaje i ranní kávy.

12 porcí
120 minut

Těsto:

Na dokončení:

Postup přípravy:

  1. Nejprve si odvažte všechny suroviny, jelikož z nich budete zadělávat kvásek, aby se vám gramy nepopletly. Do hrníčku nadrolte droždí, přidejte lžíci cukru a míchejte do rozpuštění. Poté přilijte lžíci mléka a přisypte lžíci mouky. Opět promíchejte tak, aby vzniklo hustší těstíčko, které nechte 15 minut odpočívat.

  2. Změklé máslo utřete s cukrem do nadýchané bílé pěny. Poté přidejte žloutky, které do této směsi pečlivě zamíchejte. Vložte nastrouhanou citronovou kůru, vykynutý kvásek, dýňové pyré, zbylé mléko a prosátou mouku. Vše vařečkou promíchejte tak, aby se suroviny dobře spojily, a následně z nich vypracujte hladké pružné těsto. Pokud máte kuchyňský robot, nechte práci na něm. Pokud ho nemáte, můžete těsto zpracovat v ruce. Těsto vám bude zpočátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky – těstu by to neprospělo a motance by nebyly tak vláčné. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut. Pokud vám i po této době bude připadat lepivé, nechte ho přikryté potravinovou fólií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu tekutinu. Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu ho tedy propracujte a zformujte do kompaktní koule. Hotové těsto nechte v misce přikryté utěrkou kynout 1 hodinu.

  3. Vykynuté těsto rozdělte na 12 dílů. Každý díl vyválejte na ovál o tloušťce cca 4 mm. Poté placku rozřízněte na 3 cípy a smotejte je jako cop. Následně ho odspodu nahoru srolujte a vložte do muffinové formy. Takto pokračujte se všemi díly, které poté nechte 20 minut kynout.

  4. Troubu předehřejte na 180 °C.

  5. Vykynuté motance potřete polovinou rozehřátého másla a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut.

  6. Vršek ještě teplých upečených motanců namočte v másle a posypte cukrem smíchaným se skořicí.

Kynutá klasika, kterou každý zná? Stačí si pustit náš videorecept!

Kompletní recept najdete ZDE: Kynuté buchty makové a tvarohové

Nebo mrkněte na další dýňové speciality:

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů