Suroviny
- hladká mouka 180 g
- cukr krupice (bílý ) 65 g
- cukr krupice (přírodní ) 60 g
- máslo (studené, nakrájené na kostičky) 225 g
- vlašské ořechy (nasekané nebo mleté) 150 g
- vejce (velká, pokojové teploty, ušlehaná) 2 ks
- Dýňové pyré (viz tip) 425 g
- mléko (slazené konzervované mléko) 420 g
- mletá skořice 1 lžička
- mleté nové koření 1/2 lžičky
- moučkový cukr (případně moučkový cukr na poprášení)
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Promíchejte mouku s oběma druhy cukru a zapracujte máslo, až vznikne drobenka. Zapracujte do ní ořechy.
- Jednu třetinu těsta si nechte stranou na posypání, zbytek vymačkejte do formy nebo na plech a vytvořte nízké okraje.
- Ve velké míse prošlehejte vejce, dýňové pyré, mléko, skořici, sůl a nové koření dohladka. Směs rozetřete na těsto a posypte rozdrobeným zbytkem těsta.
- Pečte dozlatova, 50 až 55 minut, pak nechte trochu vychladnout na drátěné mřížce. Podávejte nakrájené na řezy, teplé nebo vychlazené, případně poprášené moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Řezy nezapřou americký původ – je to vlastně proslulý dýňový koláč v jiné podobě, ovšem ořechy mu dodávají další chuťový rozměr a s chutí dýně vytvářejí dokonalé spojenectví. V Americe běžné konzervované dýňové pyré se u nás zatím moc neujalo, což je škoda, ale není problém nejlépe upéct dýni (jen kousky dužiny) doměkka a pak ji rozmixovat nebo rozmělnit.