Suroviny
- jáhly 30 g
- ovesné mléko (nebo jiné oblíbené rostlinné mléko) 150-200 ml
- Kokosový olej (2 lžíce, pokud je v tekuté formě) 1 lžíce
- houby shiitake (umytých, nakrájených na tenké plátky) 20 g
- mletá skořice špička čajové lžičky
- banán (menšího zralého banánu) 1/2 ks
- ghí 1 lžička
- kešu máslo 1 lžička
- kokosové mléko (z plechovky) 4-5 lžíce
- jogurt (kokosový) 1 lžička
- borůvky (nebo jiné oblíbené ovoce)
- konopné semínko
- javorový sirup (nebo med (12m+))
Jáhly jsou perfektně stravitelný protein a spolu s kokosovým mlékem, skořicí a kokosovým jogurtem, který je přírodním probiotikem, budou napomáhat správnému trávení, mezitímco zdravé tuky a shitake jsou skvělými komponenty v prevenci zácpy. Zkrátka, dokonale zdravá ale lahodná kaše pro miminko!
Postup přípravy:
- V malém kastrůlku zalijte jahly ovesným mlékem, přiveďte k varu, pak plamen stáhněte na mírný, přiklopte pokličkou a nechte vařit doměkka. Jáhly moc nemíchejte. Na posledních pár minut pokličku odklopte a nechte vařit do změknutí. Jakmile jsou hotové, dejte stranou.
- Mezitím co se připravují jáhly, na pánvi zahřejte kokosový olej a duste na něm pod pokličkou na mírném ohni shitake houby posypané skořicí. Bude to trvat asi 7 minut.
- Hotovou houbovou směs odstavte z plotny a nechte lehce vychladnout.
- Do uvařených jáhel přidejte rozmačkaný banán, ghí, kešu máslo a kokosové mléko. Vše společně zamíchejte a jenom krátce prohřejte, aby se chutě propojily.
- Nakonec propojte oba hotové základy, houbový a jáhlový, vložením do blenderu a rozmixováním dohladka.
- Kokosový jogurt přidejte až do hotové kaše, aby zahříváním nepozbyl přirozených probiotických kultur.
- Zdobte ovocem a konopným semínkem.
PRIMA TIP: Sporea: Největší dodavatel čerstvých a voňavých hub
Sporea s.r.o. v současnosti zaujímá přední příčku mezi dodavateli hub. Náš sortiment tvoří žampiony, hlíva ústřičná, shiitake a další druhy exotických hub.
Další inspiraci najdete na Instagramu Lahodného Benedikta