Suroviny
- krůtí krk 1 ks (700 g)
- mrkev 1 ks
- petržel 1 ks
- rýže 150 g
- jarní cibulka 1 ks
- máslo 1 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- brokolice (nebo 200 g mražené) 1/2 hlávky
- mražený hrášek 100 g
- smetana ke šlehání (33%) 200 ml
- sůl

Postup přípravy
- Krk omyjte, mrkev a petržel očistěte a vše vložte do hrnce. Zalijte vodou tak, aby bylo maso i zelenina ponořené, zlehka osolte a uvařte doměkka. Přípravu výrazně zrychlí tlakový hrnec.
- Jakmile je maso měkké, vyjměte ho a nechte zchladnout. Rýži propláchněte a uvařte v jemně osolené vodě.
- Jarní cibulku očistěte a bílou část nakrájejte nadrobno. V novém rendlíku rozehřejte máslo, vsypte bílou část jarní cibulky a orestujte ji dozlatova. Zasypte ji moukou, promíchejte, opékejte 1 minutu a pak zalijte zhruba 150 ml vývaru z krůtího krku. Povařte 10 minut.
- Brokolici očistěte, rozkrojte na růžičky a spolu s hráškem přidejte do vývaru s jarní cibulkou. Uvařte doměkka, stačí 3 až 5 minut.
- Mezitím oberte krůtí maso. Mrkev a petržel nakrájejte na kostičky. Maso i zeleninu přidejte do vývaru k brokolici, přilijte smetanu, promíchejte a vařte 3 minuty. Podle chuti osolte.
- Zelenou část jarní cibulky nakrájejte nadrobno. Maso podávejte s vařenou rýží a posypané jarní cibulkou.
PRIMA TIP: Pro miminka uvařte v jednom hrnci v kojenecké vodě očištěnou mrkev a petržel, v druhém hrnci krůtí krk také v kojenecké vodě. Ani jedno nesolte. Na posledních pár minut přidejte 3 lžíce zeleného hrášku. Zhruba 1/3 hrnku rýže (80 g) uvařte zvlášť také v kojenecké vodě, nesolte ji. Až bude maso měkké a půjde tzv. od kosti, vyjměte ho, nechte zchladnout a oberte ho. Mrkev a petržel nakrájejte na kostičky, vývar ponechte. K měkké zelenině přidejte část obraného masa z krůtího krku a část uvařené nesolené rýže. Rozmixujte s trochou čerstvé převařené kojenecké vody. Nakonec do pyré zamíchejte pár kapek oleje.

Připravte také jemný brokolicový krém podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jemný brokolicový krém s křupavými krutony
Inspirujte se i dalšími recepty s krůtím masem