Suroviny
- Kokosový olej 40 g
- cibule (oloupaná, nakrájená na kostičky) 60 g
- česnek (očištěný, nakrájený na malé kostičky) 1 menší stroužek
- kmín 1 lžička
- koriandr 1 lžička
- kurkuma 1/2 lžičky
- rajčatová passata 3 lžíce
- hlíva ústřičná (umytá, nakrájená na plátky) 70 g
- vývar z kostí 100 ml
- smetana (kokosová smetana nebo husté kokosové mléko z plechovky) 2 lžíce
- těstoviny
PRIMA TIP: Sporea: Největší dodavatel čerstvých a voňavých hub
Sporea s.r.o. v současnosti zaujímá přední příčku mezi dodavateli hub. Náš sortiment tvoří žampiony, hlíva ústřičná, shiitake a další druhy exotických hub.
Postup přípravy:
- Na pánvi zahřejte kokosový olej, na kterém zpěňte cibulku do sklovata, bude to trvat asi 5 minut.
- Pak připravte zeleninový základ. Přidejte česnek a koření a nechte zhruba na minutku rozvonět. Následovat budou passata a hlíva. Pak vše společně zamíchejte, aby se chutě propojily a nakonec zalijte vývarem. Doporučujeme nespotřebovat v této fázi celé množství vývaru, aby se během dušení všechen nezredukoval, ale nechat si malou část na ředění dle vaší představy už hotového pyré.
- Zeleninový základ duste pod pokličkou na středním plameni asi 10 minut. Poté odstavte z plotny.
- Hotovou směs nechte lehce vychladnout, vložte do mixéru a rozmixujte na dokonale hladké pyré. Nakonec ještě na chvíli vráťte na pánev, přidejte kokosové mléko a zbytek vývaru. Prohřejte.
Pyré z hlívy ústřičné Zdroj: Lahodný Benedikt
Tip pro starší sourozence:
Pokud při ředění hotového pyré použijete více vývaru z kostí a přidáte trochu kokosové smetany navíc, vznikne lahodná omáčka, kterou můžete servírovat s těstovinami a kvalitním strouhaným italským sýrem navrch.
Další inspiraci najdete na Instagramu Lahodného Benedikta