Suroviny
- rýže 2 hrsti
- olivový olej 3 lžíce
- česnek 1 stroužek
- oregano 1/2 lžičky
- tymián 1/2 lžičky
- drcená rajčata (bez aditiv) 100 ml
- houby shiitake (omyté, nakrájené na plátky) 30 g
- baby špenát 1 hrst
Ve skutečnosti jsou-li houby předloženy v adekvátním množství a za doprovodu surovin napomáhajících správnému trávení, bude jejich konzumace pro kojence a batolata naprosto bezproblémová. Přestože jsem velkým milovníkem konzumace produktů rovnou z přírody, jako jsou bylinky, plody, zelenina z vlastní zahrádky apod. v případě hub doporučuji podávání kupovaných než nasbíraných v lese. Právě u lokálních pěstitelů získáváme jistotu v tom, že houby nebudou obsahovat těžké kovy a látky nevhodné pro organismus, ba naopak, pěstitelé produkují houby na velice kvalitních substrátech, které jsou pravidelně kontrolovány potravinářskými úřady.
PRIMA TIP: Sporea: Největší dodavatel čerstvých a voňavých hub
Sporea s.r.o. v současnosti zaujímá přední příčku mezi dodavateli hub. Jejich sortiment tvoří žampiony, hlíva ústřičná, shiitake a další druhy exotických hub.
Postup přípravy:
- Rýži důkladně propláchněte a uvařte podle návodu na obalu.
- V pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte plochou stranou nože podrcený česnek a koření. Míchejte 1 minutu nebo než se uvolní aroma. Pak přidejte drcená rajčata a shiitake. Přiklopte a duste asi 15 minut, dokud houba nezměkne.
- Poté vmíchejte špenát a poduste jej do jeho zavadnutí.
- Uvařenou zeleninovo-houbovou směs vložte do mixéru a rozmixujte na pyré. Nakonec přidejte uvařenou a scezenou rýži a zamíchejte.
Další inspiraci najdete na Instagramu Lahodného Benedikta