Suroviny
- sušené datle (bez pecky) 100 g
- řepkový olej 50 ml
- ovesné vločky (celé, bezlepkové) 200 g
- slunečnicová semínka 40 g
- mražené lesní ovoce (směs) 400 g
- banán (zralý) 2 ks
- bílý jogurt (hustý) 500 g
Postup přípravy
- Datle namočte do vody přes noc.
- Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Datle slijte a rozmixujte s olejem na hladkou pastu. Promíchejte ji v míse s vločkami a semínky. Směs rozprostřete na připravený plech.
- Granolu pečte dozlatova 25–30 minut. Po 10 a 20 minutách ji obraťte, celkem ji tedy obrátíte dvakrát. Posledních 5–10 minut směs kontrolujte a v případě potřeby obracejte, ať se nespálí. Upečenou granolu vytáhněte, opatrně ji přemístěte i s pečicím papírem na prkénko a nechte vychladnout alespoň 20 minut.
- Lesní ovoce zahřívejte k varu, pak ztlumte teplotu na mírnou a vařte ho 8–10 minut. Banány oloupejte a rozmačkejte na kaši. Vmíchejte ji k ovoci a vařte ještě 5 minut do zhoustnutí. Pokud je směs moc hustá, zřeďte ji trochou vody. Nechte alespoň 15 minut vychladnout.
- Granolu podávejte s bílým jogurtem a svařeným ovocem.
PRIMA TIP: Pokud chcete granolu připravit k odpolední svačině, datle zalijte horkou vodou a nechte je odležet 30 minut. Pak vodu slijte a postupujte podle receptu. Granoly si také můžete připravit větší množství a uchovat ji v uzavřené dóze. Před servírováním jen vytáhnete z lednice jogurt a svaříte ovoce.
Vyzkoušejte domácí pečenou granolu podle videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Kompletní recept najdete ZDE