Jíme zdravě s dětmi

Vaříme pro děti: Granola se slunečnicovými semínky a svařeným ovocem

Moje hodnocení
1x

Sladkou snídani milují asi všechny děti. Tahle je i docela zdravá díky ovesným vločkám a slunečnicovým semínkům. Rozmixovaný řepkový olej s datlemi je spojí do křupavé granoly, pokud netrváte na zapečených hrudkách, můžete ho vynechat a vločky se semínky jen krátce orestovat na pánvi. Svařené ovoce oslazuje zralý banán, což je velmi povedený trik.

6 porcí
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Datle namočte do vody přes noc.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Datle slijte a rozmixujte s olejem na hladkou pastu. Promíchejte ji v míse s vločkami a semínky. Směs rozprostřete na připravený plech.
  3. Granolu pečte dozlatova 25–30 minut. Po 10 a 20 minutách ji obraťte, celkem ji tedy obrátíte dvakrát. Posledních 5–10 minut směs kontrolujte a v případě potřeby obracejte, ať se nespálí. Upečenou granolu vytáhněte, opatrně ji přemístěte i s pečicím papírem na prkénko a nechte vychladnout alespoň 20 minut.
  4. Lesní ovoce zahřívejte k varu, pak ztlumte teplotu na mírnou a vařte ho 8–10 minut. Banány oloupejte a rozmačkejte na kaši. Vmíchejte ji k ovoci a vařte ještě 5 minut do zhoustnutí. Pokud je směs moc hustá, zřeďte ji trochou vody. Nechte alespoň 15 minut vychladnout.
  5. Granolu podávejte s bílým jogurtem a svařeným ovocem.
PRIMA TIP: Pokud chcete granolu připravit k odpolední svačině, datle zalijte horkou vodou a nechte je odležet 30 minut. Pak vodu slijte a postupujte podle receptu. Granoly si také můžete připravit větší množství a uchovat ji v uzavřené dóze. Před servírováním jen vytáhnete z lednice jogurt a svaříte ovoce.

Vyzkoušejte domácí pečenou granolu podle videoreceptu s Karolínou Kamberskou

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jíme zdravě s dětmi

Kolektiv autorů Jíme zdravě s dětmi

Oblíbená trojka Jíme zdravě oslovila lékařku Lenku Karbanovou a nutriční terapeutku Vendulu Večeřovou a společně vytvořili kuchařku pro děti s jasným cílem – vytvořit jim správné stravovací návyky od prvních příkrmů do 12 let. Pak už je budou mít tak zakořeněné, že budou jíst zdravě a chutně samy.

Nápadité, lahodné a jednoduché recepty jsou osvědčeným klíčem ke změně stravování, přehledné kapitoly vás přirozeně provedou výběrem, co budete dneska vařit i s ohledem na věk vašich strávníků. Stovku receptů doplňují texty o zavádění příkrmů, správném stravování dětí i jejich vývoji. Vědecky podloženo a osobně vyzkoušeno mnoha dětmi i jejich rodiči! Trio Jíme zdravě opět dokázalo, že zdravě, chutně a pestře může jíst každý a každý den a vaření vás nemusí stát výplatu, nervy ani všechen volný čas.

www.jimezdrave.cz


Přečtěte si také

Recepty