Suroviny
- lilek (větší) 2 ks
- cuketa (menší) 2 ks
- cibule 2 ks
- česnek 4 storužky
- řepkový olej 3 lžíce
- krůtí maso (mleté) 500 g
- krájená rajčata (konzervovaná) 800 g (2 plechovky)
- bílý vinný ocet 2 lžičky
- provensálské koření 3 lžičky
- mléko (polotučné) 200 ml
- vejce 3 ks
- parmazán 60 g
- rýže basmati 350 g
- voda 650 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Lilky a cukety nakrájejte na kolečka silná 5 mm. Vsypte je do mísy, osolte, promíchejte a nechte odstát, aby pustily vodu. Mezitím oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno.
- V hlubší pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a na středním až silném stupni opékejte maso. Osolte ho a opepřete. Restujte ho 8–10 minut, až se maso zatáhne. Přesypte je z pánve do misky a stáhněte teplotu na mírnou. Ve volné pánvi restujte cibuli 4–5 minut dosklovita, přidejte česnek a opékejte ještě 30–60 sekund dozlatova. Přilijte rajčata a ocet, přidejte provensálské koření a maso, promíchejte, přiklopte a vařte na středním stupni 10–15 minut.
- Mezitím vyšlehejte mléko s vejci dohladka. Cuketu a lilek osušte papírovou utěrkou. Jakmile rajčatová směs začne houstnout, přilijte do ní mléko s vejci a vařte 20–30 minut na středním stupni do zhoustnutí.
- V jiné velké pánvi rozehřejte zbylý olej a na středním stupni orestujte osušená kolečka cukety a lilku (1–1,5 minuty z každé strany).
- Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si zapékací formu (20 cm × 30 cm). Na dno vyskládejte polovinu plátků lilku tak, aby se mírně překrývaly. Naneste na ně zhruba třetinu masové směsi, zakryjte ji plátky cukety a na ně rozetřete polovinu masové směsi a zakryjte ji plátky lilku. Navrch dejte zbylou masovou směs a rovnoměrně ji najemno postrouhejte parmazánem. Musaku vložte do předehřáté trouby a pečte ji 55–65 minut.
- Rýži propláchněte, až bude voda čirá. Vsypte ji do hrnce, zalijte 650 ml čisté vody, přiklopte a vařte 15–20 minut na mírném stupni. Uvařenou měkkou rýži nechte přiklopenou.
- Hotovou musaku vytáhněte. Nechte 20 minut chladnout a pak podávejte s rýží.
PRIMA TIP: Pokrm je ideální pro děti ve věku 9–12 let.
Lilkovo-cuketová musaka s krůtím masem a rýží Zdroj: Jíme zdravě s dětmi