Lilkovo-cuketová musaka s krůtím masem a rýží
Zdroj: Jíme zdravě s dětmi
Lilkovo-cuketová musaka s krůtím masem a rýží
Zdroj:
Jíme zdravě s dětmi
Vzpomínky na dovolenou v Řecku. Plátky lilku nahrazují osmažená kolečka lilku a cukety, které si děti snáze identifikují s původní zeleninou, místo bešamelu zahušťují rajčatovou omáčku vejce vyšlehaná s mlékem. Je to stravitelnější, méně tučné a snazší na přípravu. Do té ostatně můžete zapojit i své ratolesti.
6 porcí
150 minut
středomořská
Postup přípravy
-
Lilky a cukety nakrájejte na kolečka silná 5 mm. Vsypte je do mísy, osolte, promíchejte a nechte odstát, aby pustily vodu. Mezitím oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno.
-
V hlubší pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a na středním až silném stupni opékejte maso. Osolte ho a opepřete. Restujte ho 8–10 minut, až se maso zatáhne. Přesypte je z pánve do misky a stáhněte teplotu na mírnou. Ve volné pánvi restujte cibuli 4–5 minut dosklovita, přidejte česnek a opékejte ještě 30–60 sekund dozlatova. Přilijte rajčata a ocet, přidejte provensálské koření a maso, promíchejte, přiklopte a vařte na středním stupni 10–15 minut.
-
Mezitím vyšlehejte mléko s vejci dohladka. Cuketu a lilek osušte papírovou utěrkou. Jakmile rajčatová směs začne houstnout, přilijte do ní mléko s vejci a vařte 20–30 minut na středním stupni do zhoustnutí.
-
V jiné velké pánvi rozehřejte zbylý olej a na středním stupni orestujte osušená kolečka cukety a lilku (1–1,5 minuty z každé strany).
-
Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si zapékací formu (20 cm × 30 cm). Na dno vyskládejte polovinu plátků lilku tak, aby se mírně překrývaly. Naneste na ně zhruba třetinu masové směsi, zakryjte ji plátky cukety a na ně rozetřete polovinu masové směsi a zakryjte ji plátky lilku. Navrch dejte zbylou masovou směs a rovnoměrně ji najemno postrouhejte parmazánem. Musaku vložte do předehřáté trouby a pečte ji 55–65 minut.
-
Rýži propláchněte, až bude voda čirá. Vsypte ji do hrnce, zalijte 650 ml čisté vody, přiklopte a vařte 15–20 minut na mírném stupni. Uvařenou měkkou rýži nechte přiklopenou.
-
Hotovou musaku vytáhněte. Nechte 20 minut chladnout a pak podávejte s rýží.
PRIMA TIP: Pokrm je ideální pro děti ve věku 9–12 let.
Lilkovo-cuketová musaka s krůtím masem a rýží
Zdroj: Jíme zdravě s dětmi
Lilkovo-cuketová musaka s krůtím masem a rýží
Zdroj:
Jíme zdravě s dětmi