Jíme zdravě s dětmi

Vaříme pro děti: Lilkovo-cuketová musaka s krůtím masem a rýží

Moje hodnocení
2x

Vzpomínky na dovolenou v Řecku. Plátky lilku nahrazují osmažená kolečka lilku a cukety, které si děti snáze identifikují s původní zeleninou, místo bešamelu zahušťují rajčatovou omáčku vejce vyšlehaná s mlékem. Je to stravitelnější, méně tučné a snazší na přípravu. Do té ostatně můžete zapojit i své ratolesti.

6 porcí
150 minut
středomořská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Lilky a cukety nakrájejte na kolečka silná 5 mm. Vsypte je do mísy, osolte, promíchejte a nechte odstát, aby pustily vodu. Mezitím oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno.
  2. V hlubší pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a na středním až silném stupni opékejte maso. Osolte ho a opepřete. Restujte ho 8–10 minut, až se maso zatáhne. Přesypte je z pánve do misky a stáhněte teplotu na mírnou. Ve volné pánvi restujte cibuli 4–5 minut dosklovita, přidejte česnek a opékejte ještě 30–60 sekund dozlatova. Přilijte rajčata a ocet, přidejte provensálské koření a maso, promíchejte, přiklopte a vařte na středním stupni 10–15 minut.
  3. Mezitím vyšlehejte mléko s vejci dohladka. Cuketu a lilek osušte papírovou utěrkou. Jakmile rajčatová směs začne houstnout, přilijte do ní mléko s vejci a vařte 20–30 minut na středním stupni do zhoustnutí.
  4. V jiné velké pánvi rozehřejte zbylý olej a na středním stupni orestujte osušená kolečka cukety a lilku (1–1,5 minuty z každé strany).
  5. Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si zapékací formu (20 cm × 30 cm). Na dno vyskládejte polovinu plátků lilku tak, aby se mírně překrývaly. Naneste na ně zhruba třetinu masové směsi, zakryjte ji plátky cukety a na ně rozetřete polovinu masové směsi a zakryjte ji plátky lilku. Navrch dejte zbylou masovou směs a rovnoměrně ji najemno postrouhejte parmazánem. Musaku vložte do předehřáté trouby a pečte ji 55–65 minut.
  6. Rýži propláchněte, až bude voda čirá. Vsypte ji do hrnce, zalijte 650 ml čisté vody, přiklopte a vařte 15–20 minut na mírném stupni. Uvařenou měkkou rýži nechte přiklopenou.
  7. Hotovou musaku vytáhněte. Nechte 20 minut chladnout a pak podávejte s rýží.
PRIMA TIP: Pokrm je ideální pro děti ve věku 9–12 let.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jíme zdravě s dětmi

Kolektiv autorů Jíme zdravě s dětmi

Oblíbená trojka Jíme zdravě oslovila lékařku Lenku Karbanovou a nutriční terapeutku Vendulu Večeřovou a společně vytvořili kuchařku pro děti s jasným cílem – vytvořit jim správné stravovací návyky od prvních příkrmů do 12 let. Pak už je budou mít tak zakořeněné, že budou jíst zdravě a chutně samy.

Nápadité, lahodné a jednoduché recepty jsou osvědčeným klíčem ke změně stravování, přehledné kapitoly vás přirozeně provedou výběrem, co budete dneska vařit i s ohledem na věk vašich strávníků. Stovku receptů doplňují texty o zavádění příkrmů, správném stravování dětí i jejich vývoji. Vědecky podloženo a osobně vyzkoušeno mnoha dětmi i jejich rodiči! Trio Jíme zdravě opět dokázalo, že zdravě, chutně a pestře může jíst každý a každý den a vaření vás nemusí stát výplatu, nervy ani všechen volný čas.

www.jimezdrave.cz


Přečtěte si také

Recepty