Jíme zdravě s dětmi

Vaříme pro děti: Bulgurové rizoto s krůtím masem, cuketou, mrkví a hráškem

Moje hodnocení
2x

Bulgur nemusí být pouhou přílohou, pozvolným vařením s masem a zeleninou získá krémovou konzistenci rizota. Zeleninu obměňte podle chuti a sezony, ale vždy vybírejte více druhů kvůli barvě a různým vitaminům.

3 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Krůtí prsa nakrájejte na malé kousky, oloupanou cibuli najemno, mrkev a cuketu na malé kostičky. V hrnci rozehřejte olej na středním stupni, vložte do něj maso, trochu zvyšte teplotu a opékejte ho ze všech stran 4–5 minut. Vsypte cibuli, mrkev a cuketu, promíchejte, teplotu snižte na střední a restujte ještě 3–4 minuty.
  2. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Přidejte ho i s bulgurem k orestované zelenině, zalijte vývarem a zlehka osolte a opepřete. Hrnec přiklopte, ztlumte teplotu a vařte 12–13 minut doměkka. Průběžně promíchávejte.
  3. Pokud používáte mražený hrášek, zalijte ho horkou vodou a nechte ho rozmrazit. Bazalku nasekejte najemno. Do hotového rizota vmíchejte hrášek (rozmražený nejprve slijte) a bazalku. Podávejte.
PRIMA TIP: Bulgur je lámaná celozrnná pšenice a oproti klasické pšenici vyniká pestřejším obsahem vitaminů a minerálů, oproti rýži má vyšší podíl proteinů a vlákniny a nižší glykemický index. Přesto se stále jedná o pšenici, a proto i bulgur obsahuje lepek. V tomto jídle ho můžete nahradit za kroupy.

Vyzkoušejte také recept na krémové dýňové rizoto podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jíme zdravě s dětmi

Kolektiv autorů Jíme zdravě s dětmi

Oblíbená trojka Jíme zdravě oslovila lékařku Lenku Karbanovou a nutriční terapeutku Vendulu Večeřovou a společně vytvořili kuchařku pro děti s jasným cílem – vytvořit jim správné stravovací návyky od prvních příkrmů do 12 let. Pak už je budou mít tak zakořeněné, že budou jíst zdravě a chutně samy.

Nápadité, lahodné a jednoduché recepty jsou osvědčeným klíčem ke změně stravování, přehledné kapitoly vás přirozeně provedou výběrem, co budete dneska vařit i s ohledem na věk vašich strávníků. Stovku receptů doplňují texty o zavádění příkrmů, správném stravování dětí i jejich vývoji. Vědecky podloženo a osobně vyzkoušeno mnoha dětmi i jejich rodiči! Trio Jíme zdravě opět dokázalo, že zdravě, chutně a pestře může jíst každý a každý den a vaření vás nemusí stát výplatu, nervy ani všechen volný čas.

www.jimezdrave.cz


Přečtěte si také

Recepty