Suroviny
- krůtí prsa 250 g
- cibule (menší) 1 ks
- mrkev 1 ks
- cuketa 120 g
- řepkový olej 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- bulgur 120 g
- kuřecí vývar (nebo voda) 400 ml
- hrášek (mražený nebo čerstvý) 80 g
- bazalka (lístky) 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Krůtí prsa nakrájejte na malé kousky, oloupanou cibuli najemno, mrkev a cuketu na malé kostičky. V hrnci rozehřejte olej na středním stupni, vložte do něj maso, trochu zvyšte teplotu a opékejte ho ze všech stran 4–5 minut. Vsypte cibuli, mrkev a cuketu, promíchejte, teplotu snižte na střední a restujte ještě 3–4 minuty.
- Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Přidejte ho i s bulgurem k orestované zelenině, zalijte vývarem a zlehka osolte a opepřete. Hrnec přiklopte, ztlumte teplotu a vařte 12–13 minut doměkka. Průběžně promíchávejte.
- Pokud používáte mražený hrášek, zalijte ho horkou vodou a nechte ho rozmrazit. Bazalku nasekejte najemno. Do hotového rizota vmíchejte hrášek (rozmražený nejprve slijte) a bazalku. Podávejte.
PRIMA TIP: Bulgur je lámaná celozrnná pšenice a oproti klasické pšenici vyniká pestřejším obsahem vitaminů a minerálů, oproti rýži má vyšší podíl proteinů a vlákniny a nižší glykemický index. Přesto se stále jedná o pšenici, a proto i bulgur obsahuje lepek. V tomto jídle ho můžete nahradit za kroupy.
Vaříme pro děti: Bulgurové rizoto s krůtím masem, cuketou, mrkví a hráškem Zdroj: Jíme zdravě s dětmi
Vyzkoušejte také recept na krémové dýňové rizoto podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE