Kuře
- kuřecí spodní stehna 8 ks (cca 1 kg)
- olivový olej 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- mletá sladká paprika
- brambory 1 kg
Kedlubnové zelí
Postup přípravy
Oloupejte kedlubny a nastrouhejte je nahrubo. V pánvi rozpusťte kousek másla, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte dozlatova.
Přisypte cukr a nechte ho společně s cibulí lehce zkaramelizovat. Přidejte nastrouhanou kedlubnu, podlijte trochou vody, okmínujte, osolte a duste na mírném ohni asi 10 minut, dokud nezměkne. Na závěr dochuťte trochou octa.
Přendejte kedlubnové zelí do pekáčku. Troubu předehřejte na 200 °C.
Kuřecí stehna očistěte, osolte, opepřete a poprašte mletou paprikou. Položte je na kedlubnové zelí, lehce zakápněte olivovým olejem, podlijte vodou a pečte bez pokličky asi 40 minut, dokud nejsou stehýnka měkká a zlatavá. Zelí během pečení občas promíchejte, aby se nepřipalovalo.
Mezitím uvařte brambory nakrájené na kostky nebo klínky doměkka. Podávejte stehýnka s kedlubnovým zelím a vařenými bramborami.
PRIMA TIPY:
Kedlubnu zkombinujte s trochou mrkve – dodá zelí krásnou barvu i nasládlou chuť.
Místo kuřecích stehen můžete použít celé kuře nebo krůtí stehna.
Chcete výraznější chuť? Přidejte do zelí lžičku hořčice nebo pár kapek jablečného octa.
Skvělou přílohou jsou i šťouchané brambory s máslem a petrželkou.
Vyzkoušejte také zavařené cuketové zelí podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Sterilované cuketové zelí z přerostlých cuket