Suroviny
- kedlubna 4 ks
- sůl
- máslo 2 lžíce
- jarní cibulka 2 ks
- kari koření 1 lžička
- smetana ke šlehání 1 lžíce
- mleté vepřové maso 200 g
- vejce 1 ks
- gouda 50 g
- pepř (čerstvě namletý)
- bílé víno (na podlití)
Postup přípravy
- Kedlubny oloupejte, mírně seřízněte spodní část, aby stály rovně v zapékací míse. Shora je rovnoměrně vydlabejte a vnitřky osolte. Polovinu dužiny nakrájejte. Na rozehřáté polovině másla zpěňte bílou část cibulky. Přidejte nakrájenou dužinu, osolte, přiklopte a za občasného míchání duste doměkka asi 10 minut.
- Pak posypte kari kořením, osmahněte, vlijte smetanu a dejte stranou. Do mírně zchladlé směsi vmíchejte mleté maso, vejce, strouhaný sýr a nakrájenou zelenou nať z cibulky. Dochuťte solí a pepřem.
- Směsí naplňte vydlabané kedlubny a uhlaďte. Kedlubny dejte do zapékací mísy vymazané máslem, podlijte trochou vína, přiklopte a pečte při 220 °C asi 40 minut doměkka. Poté odklopte a ještě chvíli zapékejte. Podávejte například se zakysanou smetanou a vařenými bramborami.
Vyzkoušejte také kedlubnové carpaccio s kančím prosciuttem podle návodného videorecptu
Kompletní recept najdete ZDE: VE VARU: Kedlubnové carpaccio s kančím pršutem a karamelizovanými jablky podle Pavla Sapíka