Kuličky
- houska 1 ks
- plnotučné mléko 100 ml
- drcený kmín 1 špetka
- vejce 1 ks
- mleté maso (kuřecí, nejlépe ze stehen) 600 g
- strouhanka (dle potřeby)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Zelí
- cibule 1 ks
- bílé kysané zelí 500 g
- sádlo 1 lžíce
- kmín 1/2 lžičky
- mletá sladká paprika 3 lžičky
- voda 250 ml
- cukr krupice 50–70 g
- smetana na vaření (12%) 100 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
K podávání
- brambory (nebo šumavský chléb)
Postup přípravy
- Housku nakrájejte na drobné kostičky do velké mísy. Zalijte ji mlékem a nechte ho vsáknout.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Zelí slijte a pokrájejte nahrubo. V hrnci rozehřejte sádlo, orestujte na něm cibuli dozlatova, přidejte zelí, kmín, mletou papriku a za občasného míchání opékejte na středním stupni zhruba 5 minut. Zalijte vodou, osolte, opepřete a oslaďte podle chuti, přiklopte a nechte stát na plotýnce.
- K housce přidejte kmín, sůl, pepř, vejce a mleté maso. Důkladně promíchejte a podle potřeby zahustěte strouhankou, aby byla směs kompaktní.
- Troubu předehřejte na 145 °C. Zelí rozprostřete do pekáče. Z masové směsi odkrajujte lžičkou kousky a tvarujte z nich stejně velké kuličky. Skládejte je v rozestupech na zelí. Podle potřeby podlijte ještě vodou tak, aby bylo zelí ponořené, ale kuličky už ne. Pečte v předehřáté troubě 40 minut dozlatova.
- Zelí s upečenými kuličkami zalijte smetanou a pečte ještě 15 minut. Podávejte s bramborami nebo šumavským chlebem.
Kysané zelí se skvěle hodí i k tučnějšímu masu, třeba k vepřovému. Připravte z této dvojice výborný segedínský guláš podle návodného videoreceptu
Kompeltní recept najdete ZDE