Šumavská kuchařka

Šumavské kuřecí kuličky pečené v kysaném zelí

Moje hodnocení
2x

Na Šumavě se daří nejen borůvkám, houbám a zelí, ale výborně tu prospívají i slepice. Dokonce odtud pochází plemeno šumavanka. A tak spojení kuřecího masa a zelí není tak překvapivé, jak by se na první pohled mohlo zdát. O tom, jak je lahodné, se přesvědčíte sami.

4 porce
90 minut
česká

Kuličky

Zelí

K podávání

Postup přípravy

  1. Housku nakrájejte na drobné kostičky do velké mísy. Zalijte ji mlékem a nechte ho vsáknout.
  2. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Zelí slijte a pokrájejte nahrubo. V hrnci rozehřejte sádlo, orestujte na něm cibuli dozlatova, přidejte zelí, kmín, mletou papriku a za občasného míchání opékejte na středním stupni zhruba 5 minut. Zalijte vodou, osolte, opepřete a oslaďte podle chuti, přiklopte a nechte stát na plotýnce.
  3. K housce přidejte kmín, sůl, pepř, vejce a mleté maso. Důkladně promíchejte a podle potřeby zahustěte strouhankou, aby byla směs kompaktní.
  4. Troubu předehřejte na 145 °C. Zelí rozprostřete do pekáče. Z masové směsi odkrajujte lžičkou kousky a tvarujte z nich stejně velké kuličky. Skládejte je v rozestupech na zelí. Podle potřeby podlijte ještě vodou tak, aby bylo zelí ponořené, ale kuličky už ne. Pečte v předehřáté troubě 40 minut dozlatova.
  5. Zelí s upečenými kuličkami zalijte smetanou a pečte ještě 15 minut. Podávejte s bramborami nebo šumavským chlebem.

Kysané zelí se skvěle hodí i k tučnějšímu masu, třeba k vepřovému. Připravte z této dvojice výborný segedínský guláš podle návodného videoreceptu

Kompeltní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Šumavská kuchařka

Radek Pálka Šumavská kuchařka

Šéfkuchař s bohatými zkušenostmi z tuzemských i zahraničních hotelů je velkým milovníkem Šumavy a její krásy se rozhodl představit na talíři. Vezme vás na procházku šumavskými hvozdy, plnými hub a borůvek, okolo zurčících vod, přes malebná údolí a pastviny a ukáže vám rozmanitost Šumavy prostřednictvím místních tradičních i moderních pokrmů. Podle srozumitelně popsaných receptů si i doma snadno připravíte zvěřinu, maso, ryby i zeleninové pokrmy a ovocné lesní polévky a další dezerty. Dozvíte se i mnoho zajímavostí z historie místního jídelníčku.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty