Suroviny
- cuketa (nahrubo nastrouhaná a oloupaná) 4 kg
- sůl 50 g
- cukr 50 g
- ocet 130 ml
- drcený kmín (zarovnaná) 1 lžíce
Postup přípravy:
- Nastrouhané cukety dejte do velké mísy a smíchejte se všemi uvedenými surovinami. Raději vše přidávejte postupně a ochutnávejte, jak vám budou chutě vyhovovat. Přidat můžete vždy.
- Pořádně promíchejte a nechte 15 minut odstát, aby směs pustila šťávu.
- Do dobře vymytých sklenic směs napěchujte, nahoře by se měla objevit šťáva, zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 80 °C.
- Pak už jen v zimě sáhněte pro sklenici, zelí podle potřeby když tak trochu slijte, udělejte cibulovou jíšku a provařte se zelím. Případně dochuťte.
Nejlepší jsou na zelí takto přerostlé cukety Zdroj: Andrea Motlíková
Další recepty s cuketami najdete u nás na webu:
Nebo můžete vyzkoušet cuketové nudle s houbami podle videoreceptu Zdeňka Pohlreicha
Kompletní recept najdete ZDE
ČTĚTE TAKÉ: Cuketa může být jedovatá: Zaměřte se na jasný znak a chraňte se před nebezpečnou otravou