Omáčka
- cibule 1 ks
- kedlubna 1 ks
- slunečnicový olej 2 lžíce
- zeleninový vývar 300 ml
- zakysaná smetana 100 g
- ocet (podle chuti) 2 lžíce
- cukr krupice (podle chuti) 1 lžíce
- kopr (najemno nakrájený) 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Kedlubnu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Ve větším hrnci rozehřejte olej a orestujte cibuli s kedlubnou dozlatova. Přilijte vývar, zahřívejte k varu a pak vařte 10 minut.
- Zeleninu s vývarem rozmixujte tyčovým mixérem najemno. Vmíchejte zakysanou smetanu, ocet, cukr, sůl a pepř. Krátce povařte, aby se cukr rozpustil. Postačí 2 minuty. Pokud je potřeba, omáčku nařeďte dalším vývarem nebo vodou.
- Do omáčky vmíchejte nakrájený kopr a už ji nevařte. Podávejte ji s pečenými brambory, uvařeným vejcem a čerstvým koprem.
PRIMA TIP: Brambory se pečou zhruba 1 hodinu. Troubu předehřejte na 220 °C. Vybírejte brambory stejné velikosti, ať se pečou stejně dlouho. Očistěte je, pokud je omýváte, tak je pořádně osušte a pak je propíchejte na několika místech. Rozložte je na plech, zakápněte olejem, vložte do trouby, ztlumte teplotu na 200 °C a zhruba každých 15 až 20 minut je otočte nebo promíchejte. Brambory změknou a zároveň budou mít křupavou slupku. Před podáváním je nechte 5 minut chladnout na plechu.
Vyzkoušejte také klasickou koprovku s bramborem a vajíčkem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Koprová omáčka - jednoduchý recept na poctivou klasiku