Suroviny
- vepřový bůček 800 g
- zelí (čerstvé) 600 g
- cibule (velká) 1 ks
Nálev:
- sůl 20 g
- cukr 50 g
- jablečný ocet (např. Bzenecký) 150 ml
- bobkový list 2 ks
Postup přípravy:
- Bůček nakrájejte na jednotlivé porce a kůži ostrým nožem nakrojte na proužky. Na nálev promíchejte sůl, cukr, jablečný ocet a bobkový list.
- Do nálevu vložte maso a nechte marinovat ideálně přes noc. Druhý den nakrouhejte zelí na jemné proužky, cibuli na půlkolečka a oboje rovnoměrně rozložte naspod pekáče.
- Maso vyndejte z marinády a položte kůží nahoru na zelí. Nálev nalijte do pekáče a přikryté pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 2 hodiny, během pečení podle potřeby podlévejte vodou.
- Potom maso odkryjte a dopečte dokřupava dalších asi 30 minut.
Ideální přílohou jsou knedlíky všeho druhu nebo také brambory.
Vepřový bůček pečený na čerstvém zelí nakyselo Zdroj: S vášní pro jídlo
Další recepty na výtečný vepřový bůček:
Nebo vyzkoušejte nadívaný bůček z videoreceptu podle Karolíny: