Moccacino nepečený cheesecake s mléčnou a bílou čokoládou

Moje hodnocení
1x

Cheesecake si získal celosvětově velkou oblibu pro svou jemnou konzistenci, jednoduchost přípravy a možné variace podle chuti nebo sezony. Vyzkoušejte podrobný recept na nepečený dort ze dvou druhů čokolády s příchutí kávy.

10 porcí
300 minut

Krusta

Krém

Postup přípravy

  1. Na prkýnko, na které se vejde rozevírací kulatá forma o průměru 16 cm, položte čtverec pečicího papíru a na ten položte ráfek.
  2. Do food procesoru vložte sušenky se špetkou soli a rozmixujte najemno. Přilijte rozpuštěné máslo a několika pulzy vše ve food procesoru spojte.
  3. Směs na sušenky přesypte do formy a opatrně utlačujte sušenky na pečicím papíru mističkou s rovným dnem tak, aby byla vrstva sušenek rovnoměrně vysoká.
  4. Talíř s formou velmi opatrně vložte do mrazáku, kde nechte krustu 30 minut zachladit. Tento krok je důležitý proto, aby se při nalití krému do formy sušenky nepromísily s krémem.
  5. V míse od robota s míchací metlou (pokud máte menší typ mísy, která zvládne toto malé množství vymí­chat, pokud ne, pak šlehejte šlehačem anebo tyčovým mixérem s nástavcem typu metlička ve střední míse) šlehejte na střední rychlost čerstvý smetanový sýr zhruba 3 minuty. Chceme do něj dostat vzduch, aby byl krém příjemně nadýchaný. V polovině šlehání stěrkou setřete boky mísy. Do mísy přisypte cukr krystal a moučkový cukr. Cukr krystal pomáhá svými ostrými krystalky narušit krém, a tedy krém lépe našlehat, moučkový cukr krém zase zahustí vzhledem k tomu, že se jedná o nepečenou variantu cheesecaku. Směs šlehejte 2 minuty opět na střední rychlost. Přisypte zrníčka z vanilkového lusku (ten špičkou ostrého nože rozřízneme napůl a zrníčka z něj kolmo přejetím nože uvnitř lusku setřete) a špetku soli. Na nízkou rychlost prošlehejte jen tak, aby byly suroviny promísené, a stěrkou setřete krém ze stěn mísy.
  6. Vychlazenou smetanu ke šlehání nalijte do mísy, kde ji na nízkou rychlost začněte šlehat šlehačem. Postupně přidávejte na rychlosti a šlehejte, dokud nevznikne pevnější šlehačka. Pozor na to, nechcete úplně tuhou šlehačku, ta by se totiž špatně zapracovávala do již připraveného krému. Proto stačí, když dostatečně drží tvar, ale chybí jí ještě pár sekund do tuhého došlehání.
  7. Jednu třetinu vyšlehané šlehačky stěrkou přesuňte do mísy ke krému a stěrkou ledabyle šlehačku zapracujte. Tato první třetina slouží k tomu, abyste krém naředili. Nyní přidejte druhou třetinu šlehačky a přes tu již opatrně překládejte krém. Jakmile je krém nahrubo promíchaný, přidejte zbylou třetinu šlehačky, přes kterou taktéž velmi opatrně překládejte krém, dokud nejsou suroviny spojené.
  8. Do dvou středních keramických misek nalámejte na malé kousky kostičky mléčné a bílé čokolády. Postupně obě misky vložte do mi­krovlnky a nechte v ní čokoládu rozpustit. Je důležité rozpouštět čokoládu max. na střední výkon mikrovlnky a také ji vždy po intervalu 20 sekund lžičkou promíchat, aby se nezačala čokoláda na některých místech pálit. Není třeba rozpouštět do úplného rozpuštění, stačí zhruba do 80 %, poté misku z mikrovlnky vyjmout a lžičkou ji promíchávat. To stejné udělejte také s druhou miskou. Samozřejmě můžete čokoládu rozpustit i nad vodní lázní. Nyní do rozpuštěné mléčné čokolády nasypte instantní kávu a lžičkou směs promíchejte.
  9. Krém podle oka rozpulte a jednu polovinu přesuňte do čisté střední mísy, kam postupně přilévejte a současně jemně stěrkou zapracovávejte bílou čokoládu.
  10. Ke zbylé polovině krému přilijte rozpuštěnou mléčnou čokoládu s kávou a taktéž stěrkou jemně suroviny spojte.
  11. Z mrazáku (případně upečenou pokojové teploty) vyjměte krustu a stěrkou přemístěte vrstvu s mléčnou čokoládou do formy. Stěrkou uhlaďte co nejrovnější povrch, nebojte se jít s krémem pořádně do krajů, aby v krajích nezůstaly vzduchové bubliny, a to stejné udělejte s vrstvou z bílé čokolády.
  12. Formu přikryjte potravinářskou fólií, aby cheesecake nenasál pachy z lednice, a nechte jej minimálně 8 hodin chladit. Vyšlehaná smetana ke šlehání totiž lehce pustí vodu, díky čemuž krém v lednici ještě ztuhne.
  13. Vychlazený cheesecake vyjměte z lednice, položte jej na hrnec obrácený dnem vzhůru, a formu z vnější strany opalte pistolí. Potřebujete, aby se krém po stranách formy maličko roztopil a vy tak mohli ráfek pohybem směrem nahoru odstranit. Můžete si také pomoct nahřátou utěrkou anebo krém jednoduše od ráfku úzkým tenkým nožem oddělit. Cheesecake krájejte na úhledné klínky a servírujte vychlazený z lednice.
PRIMA TIP: Pokud preferujete křupavější a pevnější vrstvu krusty sušenek, pak můžete místo vložení do mrazáku formu vložit na střední rošt do trouby vyhřáté na 175 ˚ C horkovzduch a krustu 10 minut přepéct dozlatova. Krém poté navrstvěte do formy až tehdy, jakmile má krusta pokojovou teplotu.

Vyzkoušejte také recept na odlehčené Míša řezy s tvarohem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lučina


Přečtěte si také

Recepty