Těsto
- máslo 45 g
- máslové sušenky 100 g
Krém
- bezové květy (bez stonků a zelených částí) 50 g
- smetana ke šlehání 110 g
- tučný krémový sýr 600 g
- sirup z bezových květů 150 g
- šťáva z 1/2 citronu
- vejce 4 ks
Postup přípravy
- Den předem připravte ochucenou smetanu. Květy vytřepte, ať je zbavíte broučků a nečistot, a zalijte v misce smetanou. Zakryjte ji potravinářskou fólií a uložte přes noc do lednice. Druhý den sceďte, květy vyždímejte do smetany a vyhoďte. Odměřte 65 g ochucené smetany.
- Suroviny na krém vytáhněte z lednice, aby získaly pokojovou teplotu, snáze je pak promícháte.
- Dno rozevíratelné dortové formy vyložte pečicím papírem, zavřete ji a přesahující papír odstřihněte. Máslo rozehřejte, sušenky rozmixujte najemno, nebo vložte do plastového sáčku (vhodný je zip-lock) a přejeďte válečkem. Drcené sušenky promíchejte s máslem, rozprostřete je na dno připravené formy, lehce je přitlačte a uhlaďte obrácenou stranou lžíce.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Do spodní části umístěte hlubší plech a nechte ho nahřívat. Uvařte jeden litr vody.
- Krémový sýr promíchejte stěrkou se sirupem, po jednom zapracujte postupně vejce a nakonec vmíchejte citronovou šťávu a ochucenou smetanu. Vlijte do připraveného korpusu a vložte do trouby. Do nahřátého plechu nalijte horkou vodu a rychle zavřete dvířka trouby, tím se uvnitř vytvoří pára. Pečte 15 minut, snižte teplotu na 120 °C a pečte ještě 60 minut.
- Vypněte troubu, ale neotvírejte jí a cheesecake v ní nechte zcela zchladnout. Vytáhněte ho a uložte na pár hodin, ale ideálně přes noc, do lednice.
Cheesecake s bezovým květem a citronem Zdroj: Dorty Chez Lucie