Suroviny
- máslo (rozpuštěné,na vymazání formy)
- smetanový sýr (pokojové teploty, nakrájený na kostky) 375 g
- vejce (pokojové teploty) 3 ks
- zakysaná smetana 185 g
- smetana ke šlehání 125 ml
- cukr krupice 165 g
- citronová kůra (jemně nastrouhaná ) 1 lžíce
- citronová šťáva (čerstvě vymačkaná ) 2 lžíce
- borůvky (čerstvé nebo mražené ) 200 g
- moučkový cukr (na poprášení)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 150 °C. Dno kulaté otvíratelné dortové formy o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem. Strany formy lehce vymažte trochou rozpuštěného másla.
- Připravte sušenkový základ tak, že sušenky rozmixujete najemno ve food processoru, přidáte máslo a budete zpracovávat, dokud se se sušenkami nespojí. Směs nasypte na dno připravené formy a lžící nebo dnem sklenice ji rovnoměrně rozprostřete a přitlačte ke dnu. Formu položte na pečicí plech a dejte do lednice.
- Nádobu food processoru omyjte a umixujte v ní dohladka smetanový sýr. Přidejte vejce a dohladka rozmíchejte. Přidejte zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání, cukr, citronovou kůru a šťávu a mixujte, dokud se vše dobře nepromíchá a směs nebude hladká. Pokud bude potřeba, stírejte v průběhu zpracovávání směs ze stěn nádoby. Hotovou směs nalijte na sušenkový základ. Povrch posypte borůvkami.
- Pečte 1 hodinu 10 minut nebo dokud cheesecake nezačne tuhnout, ale střed by se měl při zatřesení formou ještě trochu chvět. Troubu vypněte a její dveře zapřete vařečkou tak, aby zůstaly pootevřené. Cheesecake takto nechte chladnout v troubě 1 hodinu (předejdete tak jeho popraskání). Přendejte hotový vychladlý cheesecake i s formou do lednice, kde ho nechte alespoň 3 hodiny, dokud nebude dostatečně vychlazený. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
PRIMA TIPY:
- Pokud použijete smetanový sýr pokojové teploty, snadněji ho ve food processoru rozmixujete dohladka a do krémova. Pokud ho použijete rovnou z lednice, potrvá jeho mixování déle a budete ho muset často stírat ze stran a ze dna nádoby mixéru, aby v něm nezůstaly žádné hrudky.
- Budete-li používat mražené borůvky, použijte je rovnou – nerozmrazujte je.
Možné obměny
- Pomerančovo-malinový cheesecake – Nahraďte citronovou kůru a šťávu pomerančovou kůrou a šťávou. Borůvky nahraďte čerstvými nebo mraženými malinami.
- Cheesecake s borůvkami a bílou čokoládou – Nahraďte citronovou kůru a šťávu 1½ lžičkou přírodního vanilkového extraktu nebo esence. Rozpusťte 180 g nasekané kvalitní bílé čokolády a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Přidejte čokoládu do směsi v nádobě food processoru a společně propracujte, než směs nalijete do formy.
- Jednoporcové citronovo-borůvkové cheesecaky – Vyložte formu na muffiny s 12 otvory o objemu 80 ml (⅓ hrnku) papírovými košíčky. Rozdělte sušenkový základ, náplň ze smetanového sýra a borůvky rovnoměrně do košíčků. Pečte 30 minut na 160 °C. Nechte vychladnout tak, jak je uvedeno v receptu, a před podáváním dejte ve formě alespoň na 1 hodinu vychladit do lednice.
Svěží citronovo-borůvkový cheesecake Zdroj: kuchařka Kurz domácího pečení