Anneka Manning

Svěží citronovo-borůvkový cheesecake

Moje hodnocení
28x

V tomto jednoduchém cheesecaku se snoubí sladké borůvky s kyselým citronem, je lehounký a zároveň neskutečně lahodný. Hodí se jako ideální sladká tečka slavnostního oběda nebo večeře. Nabízíme také tři zajímavé obměny, jak tento recept využít.

1 porce
60 minut

Suroviny

Sušenkový základ

  • sušenky (obyčejné, např. klubovky) 100 g
  • máslo (rozpuštěné ) 60 g

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 150 °C. Dno kulaté otvíratelné dortové formy o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem. Strany formy lehce vymažte trochou rozpuštěného másla.
  2. Připravte sušenkový základ tak, že sušenky rozmixujete najemno ve food processoru, přidáte máslo a budete zpracovávat, dokud se se sušenkami nespojí. Směs nasypte na dno připravené formy a lžící nebo dnem sklenice ji rovnoměrně rozprostřete a přitlačte ke dnu. Formu položte na pečicí plech a dejte do lednice.
  3. Nádobu food processoru omyjte a umixujte v ní dohladka smetanový sýr. Přidejte vejce a dohladka rozmíchejte. Přidejte zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání, cukr, citronovou kůru a šťávu a mixujte, dokud se vše dobře nepromíchá a směs nebude hladká. Pokud bude potřeba, stírejte v průběhu zpracovávání směs ze stěn nádoby. Hotovou směs nalijte na sušenkový základ. Povrch posypte borůvkami.
  4. Pečte 1 hodinu 10 minut nebo dokud cheesecake nezačne tuhnout, ale střed by se měl při zatřesení formou ještě trochu chvět. Troubu vypněte a její dveře zapřete vařečkou tak, aby zůstaly pootevřené. Cheesecake takto nechte chladnout v troubě 1 hodinu (předejdete tak jeho popraskání). Přendejte hotový vychladlý cheesecake i s formou do lednice, kde ho nechte alespoň 3 hodiny, dokud nebude dostatečně vychlazený. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

PRIMA TIPY:

  • Pokud použijete smetanový sýr pokojové teploty, snadněji ho ve food processoru rozmixujete dohladka a do krémova. Pokud ho použijete rovnou z lednice, potrvá jeho mixování déle a budete ho muset často stírat ze stran a ze dna nádoby mixéru, aby v něm nezůstaly žádné hrudky.
  • Budete-li používat mražené borůvky, použijte je rovnou – nerozmrazujte je.

Možné obměny

  • Pomerančovo-malinový cheesecake – Nahraďte citronovou kůru a šťávu pomerančovou kůrou a šťávou. Borůvky nahraďte čerstvými nebo mraženými malinami.
  • Cheesecake s borůvkami a bílou čokoládou – Nahraďte citronovou kůru a šťávu 1½ lžičkou přírodního vanilkového extraktu nebo esence. Rozpusťte 180 g nasekané kvalitní bílé čokolády a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Přidejte čokoládu do směsi v nádobě food processoru a společně propracujte, než směs nalijete do formy.
  • Jednoporcové citronovo-borůvkové cheesecaky – Vyložte formu na muffiny s 12 otvory o objemu 80 ml (⅓ hrnku) papírovými košíčky. Rozdělte sušenkový základ, náplň ze smetanového sýra a borůvky rovnoměrně do košíčků. Pečte 30 minut na 160 °C. Nechte vychladnout tak, jak je uvedeno v receptu, a před podáváním dejte ve formě alespoň na 1 hodinu vychladit do lednice.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Anneka Manning

Knihy Omega Anneka Manning

Ať už jste začátečník, nebo pečete často, tato kniha pro vás bude užitečná. Anneka Manning vám odhalí 10 postupů, které jsou základem pro každé pečení.

Kniha obsahuje 90 receptů na sladké i slané pečené dobroty, s jejichž pomocí se stanete zručnějšími a bude z vás pekař, jak má být!

"Tato kniha je absolutně skvělá, zaujala mě hned od první stránky. Anneka přistupuje k pečení logicky, dělí své recepty do skupin podle postupů. Je geniální. Každý recept vypadá chutně. Zaručuji vám, že tato kniha se stane klasikou." Stephanie Alexander

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty