reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Japonský nadýchaný cheesecake
Autor: iStock Japonský nadýchaný cheesecake

Japonský nadýchaný cheesecake

Hodnoceno: 15x
Japonci si v posledních letech oblíbili i pár položek západní kuchyně, zejména dezerty a z nich zejména cheesecake. Ale nebyli by to oni, kdyby se nepokusili ho přetvořit v cosi zcela výjimečného. A navíc lehkého jako květy sakur.
do 1,5 hodiny
6–8 porcí

reklama

reklama

reklama

Postup

  1. Bílky dejte do zcela čisté a úplně odmaštěné mísy. Neotevírací dortovou formu o průměru 23 cm s vysokými okraji lehce vymažte nebo vystříkejte olejem. Troubu předehřejte na 160 °C.
  2. Promíchejte krémový sýr, máslo a mléko a zahřejte je, aby se důkladně spojily (dobře to jde v mikrovlnce). Promíchávejte po minutě, celkem zahřívejte asi 3 minuty. Směs přesuňte do robotu s pádlovým nástavcem a utřete úplně dohladka (případně ručně).
  3. Prosejte mouku, škrob a sůl do mísy. Vsypte je k předchozí směsi, přidejte 55 g cukru, žloutky a citronovou šťávu. Důkladně promíchejte, až vznikne těstíčko, které pomalu stéká z metly.
  4. Bílky šlehejte, a až se začne tvořit sníh, přidejte ztužovač. Postupně přisypávejte zbylých 110 g cukru a šlehejte, až vznikne co nejpevnější lesklý sníh. Nejprve k těstíčku zlehka zatřete jednu lžíci sněhu, pak jednu třetinu. Pracujte nejlépe gumovou stěrkou a sníh překládejte a zatírejte s těstíčkem směrem od povrchu ke dnu, důkladně, ale zlehka – smyslem je, aby těstíčko zůstalo co nejvíc nadýchané. Ve dvou dávkách pak zapracujte zbylý sníh.
  5. Těsto přesuňte do formy, postavte ji do pekáčku nebo jiné, větší formy a okolo nalijte tolik vroucí vody z konvice, aby sahala asi do poloviny výšky dortové formy. Vodu přilévejte opatrně, aby nestříkala do těsta. 
  6. Dort pečte 60 minut, pak snižte teplotu na 150 °C a pečte ještě 10 minut. Nechte dort chladnout v zavřené troubě 30 až 45 minut.

PRIMA TIP: Tradiční japonské sladkosti (wagaši) vycházejí ze zcela jiných principů, než je evropská či obecně západní cukrařina, a jejich základem je především hmota z různých druhů fazolí, nikoliv těsta v našem slova smyslu. V Japonsku se donedávna takřka nevyskytovaly mléčné výrobky, jejich obliba však v posledních letech víc než strmě stoupá. A nebyli by to Japonci, kdyby řadu „našich“ moučníků nedovedli k dokonalosti. Variace tohoto dejme tomu koláče si prý ale do Japonska našla cestu už s portugalskými misionáři.

Japonský nadýchaný cheesecake
Autor: iStock Japonský nadýchaný cheesecake

reklama

reklama