Korpus
- máslové sušenky 200 g
- máslo 36 g
Krém
- čerstvý sýr (např. Lučina Smetanová) 360 g
- vejce (vel. M) 2 ks
- zakysaná smetana (16 % tuku) 45 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 30 g
- cukr krystal 30 g
- pudrový cukr 25 g
- hladká mouka 2 g
- sůl 1 špetka
- vanilka (vyškrabaná zrníčka z 5cm kousku vanilkového lusku)
- ovoce (množství a druh podle chuti)
Postup přípravy
- Odpočinutí surovin. V tomto receptu je klíčové, aby všechny chlazené suroviny na krém (čerstvý sýr, vejce, zakysaná smetana a smetana ke šlehání) odpočívaly v pokojové teplotě min. 3 hodiny. Je to extrémně důležitý krok proto, aby vznikl krásně hladký vyšlehaný krém bez jakýchkoliv nerozmíchaných kousků. A taky proto, že by se mohl krém srazit, kdyby se vymíchaný ze studených surovin vložil do horké trouby.
- Příprava formy. Na dno kulaté formy s odnímatelným dnem o průměru 19 cm přiskřípněte čtverec pečicího papíru. Z role alobalu utrhněte 3 stejně velké obdélníky dlouhé tak, abyste do nich následně zabalili dno formy a měli ještě dobrých 8 cm alobalu z každé strany navíc. Alobaly přiložte k bokům formy, několikrát je přes sebe přehněte (proto jste je stříhali tak dlouhé) a pořádně k bokům formy přitlačte. Alobaly slouží k tomu, aby se náhodou při pečení nedostala voda k cheesecaku, obzvlášť pokud máte formu s odnímatelným dnem. Cheesecake se totiž peče ve vodní lázni. V mrazáku také vytvořte volné místo podobně velké, jako je forma.
- Příprava korpusu. Máslové sušenky vložte do sekacího nástavce tyčového mixéru a rozmixujte najemno. Máslo rozpusťte v malé misce v mikrovlnce anebo v malém hrnci na sporáku a přilijte jej k rozmixovaným sušenkám. Několika pulzy promixujte, dokud máslo neobalí všechny sušenky.
- Sušenky s máslem vysypte na dno formy a malou mističkou nebo skleničkou s rovným dnem sušenky ve formě utlačte. Nejsnazší je drobečky sušenek rozprostřít rovnoměrně po celé ploše a vše jen lehce utlačit. Pak hranou dna mističky rovnoměrně „naškrábat“ sušenky, které poté seskupte po celém obvodu formy do výšky zhruba 2 cm. Jakmile máte už slušně „naškrábáno“, udusejte mističkou dno a boky mističky utlačte k formě taky boky výsledného cheesecaku. Pozor, abyste neměli zbytečně moc vysoké boky ze sušenek. Je lepší mít více sušenek vespod cheesecaku, aby spodní vrstva nebyla tolik vlhká.
- Zamražení. Formu opatrně zabalte do potravinářské fólie a vložte na 30 minut zamrazit do mrazáku (nebo korpus předpéct, viz TIP), aby se korpus zpevnil a při nalévání krému náhodou někde neodloupl.
- Příprava krému. Do mísy od robota vložte čerstvý sýr a na střední rychlost ho nechte míchací metlou míchat 3 minuty. V polovině míchání stěrkou setřete čerstvý sýr ze stran. Mezitím lžičkou smíchejte v malé misce cukr krystal, pudrový cukr, hladkou pšeničnou mouku a sůl. Směs se suchými surovinami nasypte do mísy robota a na střední rychlost mixujte další 2 minuty. Stěrkou setřete boky mísy a přidejte jedno vejce, které nechte na střední rychlost promíchat, dokud nebude celé zamíchané v krému. Stěrkou setřete boky mísy a přidejte druhé vejce. Opět nechte promíchat, dokud není krém homogenní. Setřete stěrkou boky mísy a přilijte zakysanou smetanu. Minutu promíchejte, odteď už ale jen na nízkou rychlost, setřete krém z boků mísy a přilijte smetanu ke šlehání. Nechte už jen minutu zašlehat, přidejte zrníčka z vanilkového lusku a promíchejte poslední minutu.
- Předehřev trouby. Rošt položte do spodní třetiny trouby. Aby se pekl cheesecake rovnoměrně a nepraskl na povrchu, budete jej péct ve vodní lázni. To ale není nic těžkého. Na rošt v troubě položte hlubokou velkou pánev, která může do trouby a zároveň se do ní vejde forma s cheesecakem. Troubu předehřejte na 160 °C horní a dolní ohřev (žádný horkovzduch, který by rozváděl teplo příliš rychle, a tak by se mohl krém srazit).
- Do malého hrnce nalijte vodu a dejte ji na sporáku zavařit.
- Příprava cheesecaku. Formu s korpusem opatrně vyjměte z mrazáku (anebo vezměte upečený korpus v pokojové teplotě) a na sušenkový korpus nalijte vyšlehaný krém. Schválně jste jej nešlehali na vysokou rychlost, ale spíše nízkou, maximálně střední, protože moc vyšlehaný krém by měl v sobě bublinky, které by se zvětšovaly, a při pečení by povrch korpusu prasknul.
- Malým roztíracím nožem povrch krému zahlaďte. Pokud se někde objeví bublinka, je třeba ji nožem prasknout a zahladit opět povrch dohladka.
- Takto připravený cheesecake položte doprostřed pánve v troubě a ihned do pánve přilijte vařicí vodu zhruba do 1/3 výšky našeho cheesecaku. Pozor ale, voda nesmí být výše než alobal, jinak by zatekla do korpusu a ten by se promáčel. Troubu okamžitě zavřete, aby se moc nevyvětrala.
- Pečení. Pečte 25 minut. Po této době otevřete troubu a zkuste formou zatřást. Nejspíše ještě bude cheesecake poměrně tekutý. Ztlumte teplotu v troubě na 135 °C a pečte dalších 15 min. Radši ale během těchto 15 min tu a tam zkontrolujte propečení cheesecaku. Měl by mít zatažený povrch, a když formou jemně zatřesete, okraje by zhruba v šířce 6 cm měly být pevné. Střed by ale měl být jemně pohyblivý, takový jakoby pudinkový :-). Cheesecake totiž v lednici ještě ztuhne.
- Upečený cheesecake nechte ve vypnuté troubě s otevřenými dvířky 15 minut odpočívat. Kdybyste jej z trouby ihned vyjmuli, zažije teplotní šok a opět by mohl povrch prasknout.
- Odpočinutí cheesecaku. Následně cheesecake velmi opatrně vybalte z alobalu a nechte jej na pracovní ploše odpočívat ve formě zhruba hodinu a půl, nebo dokud nebude mít pokojovou teplotu.
- Chlazení. Formu překryjte potravinářskou fólií a vložte do lednice minimálně na 8 hodin (ideálně přes noc) vychladit. Nepřeskočte tento krok, protože sušenky musí správně navlhnout a krém pořádně vychladit, aby byl osvěžující.
- Dokončení. Vychlazený cheesecake vyjměte z lednice, ozdobte ovocem a špičkou ostrého a měkkého nože objeďte zevnitř formy celý obvod dezertu. Špička nemusí být zabořená nějak extra hluboko, stačí 2 cm. Klip formy s odnímatelným dnem povolte a od strany, kde se forma odlepila od dezertu, ji jemně zatlačte přesně opačným směrem, aby se také druhý půlkruh cheesecaku odlepil od formy. Boky formy nadzvedněte, a pokud chcete, přesuňte nejlépe pomocí plastových cukrářských karet cheesecake na podnos. Pokud ale budete cheesecake uchovávat ve formě a nebudete jej přenášet na podnos, pak můžete rovnou ostrým velkým kuchyňským nožem klínek cheesecaku nakrojit.
PRIMA TIP: Pokud preferujete křupavější a pevnější vrstvu krusty sušenek, pak můžete místo vložení do mrazáku ráfek vložit do trouby vyhřáté na 175 °C horkovzduch a krustu asi 10 minut přepéct dozlatova. Krém poté nalívejte do formy až tehdy, jakmile má krusta pokojovou teplotu.
Smetanový krémový cheesecake podrobný recept krok za krokem Zdroj: Lučina
Vyzkoušejte také recept na odlehčené Míša řezy s tvarohem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE