Korpus
- máslové sušenky (i celozrnné, chcete-li) 200 g
- máslo 120 g
- cukr krupice (přírodní ) 1 lžička
Náplň
- vanilka (semínka a dřeň z 1 vanilky (nebo ½ lžičky extraktu či vanilkové pasty))
- želatina 6 plátků
- čerstvý sýr (krémový smetanový sýr (např. Philadelphia)) 350 g
- bílý jogurt (3,5 % tuku) 250 g
- crème fraîche (nebo co nejtučnější zakysaná smetana) 150 g
- cukr krupice 100 g
- limetková šťáva 1 limeta
- limetková kůra 1 limeta
Dokončení
- třešně (vypeckované) 600 g
- škrob 1 zarovnaná lžička
- moučkový cukr (na poprášení)
Postup přípravy
- Na korpus rozdrťte sušenky v plastovém sáčku přejížděním válečkem nebo je rozmixujte či rozemelte. Drobky promíchejte s rozpuštěným máslem a cukrem. Dno odepínací formy o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení a přiložte kruh. Na dno formy přesuňte sušenkovou hmotu a rovnoměrně ji rozestřete a vymačkejte – můžete použít prsty, dno ploché sklenice nebo obrácenou lžíci. I s formou dejte do ledničky.
- Na náplň vyškrabte dřeň se semínky z vanilky, pokud ji používáte. Plátky želatiny namočte na 5 minut do studené vody. V míse důkladně promíchejte krémový sýr, jogurt a crème fraîche. Vmíchejte cukr, kůru a šťávu z limety a vanilku.
- Želatinu dobře vymačkejte a dejte do kastrůlku s teplou vodou. Při mírné teplotě promíchávejte, až se želatina úplně rozpustí, ale nenechte dojít k varu.
- K želatině vmíchejte trochu tvarohové náplně a pak směs vmíchejte k náplni. Přesuňte náplň na ztuhlý korpus, rovnoměrně rozestřete a uhlaďte. Dejte nejméně na 2 hodiny do ledničky.
- Zatímco se cheesecake chladí, opláchněte třešně opatrně pod studenou vodou. Asi třetinu jich rozmixujte, protřete sítem do malého kastrůlku a zahřejte při mírné teplotě. Škrob promíchejte s 1 až 2 lžícemi studené vody, vmíchejte k malinám a nechte dojít k varu. Pak při mírné teplotě vařte několik minut, až směs zhoustne. Pak ji nechte trochu vychladnout.
- Cheesecake potřete nebo zakapejte třešňovým rozvarem a ozdobte celými třešněmi, které poprašte moučkovým cukrem.