Nepečený cheesecake s třešněmi

Moje hodnocení
5x

Americká varianta na téma tvarohové koláče se světově proslavila pod názvem cheesecake. Od klasických tvarohových koláčů se liší základem, kdy tradiční těsto nahrazují rozdrcené a máslem spojené sušenky, a také náplní, která bývá vysoká, svěží a často korunovaná ovocem. Další specialitou je i to, že se tenhle koláč vůbec nemusí péct – a co byste si v létě mohli víc přát (kromě nějakého toho cheesecake na každý den)?

6 porcí
60 minut

Korpus

Náplň

  • vanilka (semínka a dřeň z 1 vanilky (nebo ½ lžičky extraktu či vanilkové pasty))
  • vejce (želatina) 6 plátků
  • sýr Philadelphia (čerstvý krémový smetanový sýr (např. Philadelphia)) 350 g
  • bílý jogurt (bílý jogurt (3,5 % tuku)) 250 g
  • crème fraîche (crème fraîche (nebo co nejtučnější zakysaná smetana)) 150 g
  • cukr krupice 100 g
  • limetka (šťáva a nastrouhaná kůra z 1 limety)

Dokončení

Postup přípravy

  1. Na korpus rozdrťte sušenky v plastovém sáčku přejížděním válečkem nebo je rozmixujte či rozemelte. Drobky promíchejte s rozpuštěným máslem a cukrem. Dno odepínací formy o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení a přiložte kruh. Na dno formy přesuňte sušenkovou hmotu a rovnoměrně ji rozestřete a vymačkejte – můžete použít prsty, dno ploché sklenice nebo obrácenou lžíci. I s formou dejte do ledničky.
  2. Na náplň vyškrabte dřeň se semínky z vanilky, pokud ji používáte. Plátky želatiny namočte na 5 minut do studené vody. V míse důkladně promíchejte krémový sýr, jogurt a crème fraîche. Vmíchejte cukr, kůru a šťávu z limety a vanilku.
  3. Želatinu dobře vymačkejte a dejte do kastrůlku s teplou vodou. Při mírné teplotě promíchávejte, až se želatina úplně rozpustí, ale nenechte dojít k varu.
  4. K želatině vmíchejte trochu tvarohové náplně a pak směs vmíchejte k náplni. Přesuňte náplň na ztuhlý korpus, rovnoměrně rozestřete a uhlaďte. Dejte nejméně na 2 hodiny do ledničky.
  5. Zatímco se cheesecake chladí, opláchněte třešně opatrně pod studenou vodou. Asi třetinu jich rozmixujte, protřete sítem do malého kastrůlku a zahřejte při mírné teplotě. Škrob promíchejte s 1 až 2 lžícemi studené vody, vmíchejte k malinám a nechte dojít k varu. Pak při mírné teplotě vařte několik minut, až směs zhoustne. Pak ji nechte trochu vychladnout.
  6. Cheesecake potřete nebo zakapejte třešňovým rozvarem a ozdobte celými třešněmi, které poprašte moučkovým cukrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty