Rebarborový cheesecake s bílou čokoládou

Moje hodnocení
6x

Milujete čokoládu a onen relativně lehký a svěží dezert jménem cheesecake, ale vadí vám přílišná sladkost? Pak je tahle náplň s jemně navinulou rebarborou pro vás přesně to pravé.

8 porcí
60 minut

Suroviny

  • čerstvá nebo zmrazená rebarbora, nakrájená na plátky 250-300 g
  • cukr krupice 100 g
  • pomerančová šťáva 2 lžíce
  • rozdrcené sušenky 130-150 g
  • rozpuštěné máslo 55 g
  • změklý krémový sýr 680 g
  • zakysaná smetana 300 g
  • rozpuštěná bílá čokoláda 200 g
  • kukuřičný škrob (kukuřičný škrob (maizena)) 1 lžíce
  • vanilka (vanilkový extrakt) 2 lžičky
  • sůl 1/2 lžičky
  • velká vejce, lehce prošlehaná 3 ks

Postup přípravy

  1. Ve velkém kastrolu uveďte do varu rebarboru, 40 g cukru a pomerančovou šťávu. Snižte teplotu, vařte za promíchávání, až rebarbora změkne a tekutina zhoustne.
  2. V misce promíchejte rozdrcené sušenky s máslem. Směsí pokryjte dno otevírací formy o průměru 23 cm a důkladně ji vymačkejte. Formu postavte na plech a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 7 až 9 minut, až korpus lehce zhnědne. Nechte ho ve formě vychladnout na mřížce.
  3. Ve velké míse utřete krémový sýr se zbylým cukrem dohladka. Vmíchejte zakysanou smetanu, bílou čokoládu a škrob, pak vanilku a sůl a utřete dohladka. Pak přidejte vejce a vmíchejte, jen aby se náplň spojila.
  4. Do korpusu vlijte polovinu náplně a pak polovinu rebarborového rozvaru. Vlijte zbylou náplň a pak zbylý rozvar a vidličkou nebo jakýmsi prokrajováním nožem ho lehce vmíchejte do horní vrstvy náplně, aby vznikly spirálky.
  5. Formu postavte na dvojitou vrstvu alobalu, dost velkého na to, abyste do něj mohli formu zabalit kolem okraje. Alobalem ji pevně obtočte, případně ještě zajistěte provázkem.
  6. Formu postavte do pekáče a vlijte do něj tolik horké vody, aby sahala asi do poloviny výšky formy. Pečte při 180 °C asi 60 až 70 minut, nebo až se náplň u středu bude jenom lehce zachvívat.
  7. Formu přesuňte na drátěnou mřížku a cheesecake nechte 10 minut chladnout. Pak ho opatrně objeďte kolem stěn formy nožem a nechte chladnout ještě 1 hodinu. Pak ho dejte do ledničky na celou noc a podávejte až druhý den, vychladlý a zpevnělý. Zbylý uchovávejte v ledničce.

Další originální recepty s rebarborou najdete v aktuálním jarním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty