Cheesecake se slaným karamelem a bílou čokoládou

Moje hodnocení
3x

Základ z křupavých preclíčků, slaďounká bílá čokoláda a jemně pikantní karamel = dezert snů. Navíc se tento cheesecake peče ve vodní lázni, což je další prostředek k dosažení přímo božského chuťového výsledku.

8 porcí
120 minut

Slaný karamel

Korpus

  • sušenky (celozrnné) 8 ks (cca 120 g)
  • slané preclíky 120 g + na ozdobu
  • cukr krupice 2 lžíce
  • máslo (rozpuštěné) 125-150 g

Náplň

Postup přípravy

  1. Na karamel dejte cukr do pánvičky (ne nepřilnavé, ideálně železné) a při střední teplotě zahřívejte, až se cukr začne rozpouštět. Občas promíchejte, dávejte pozor, aby se karamel nepřipálil.
  2. Ihned jakmile se cukr rozpustí, snižte teplotu a přidejte máslo. A jakmile se máslo rozehřeje, přidejte smetanu, vanilku a sůl. Dobře promíchejte a nechte ještě asi 2 minuty zlehka vařit, karamel zhoustne. Je potřeba, aby nestékal z obrácené lžičky, ale ulpíval na ní.
  3. Na korpus předehřejte troubu na 180 °C. Formu o průměru 23 cm s odepínacím dnem obalte zvenčí okolo dna a stěn nejméně 4 vrstvami alobalu.
  4. V robotu rozemelte sušenky a preclíky na drobky nebo je v sáčku rozdrťte přejížděním válečkem na nudle. Promíchejte je s cukrem a rozpuštěným máslem.
  5. Vzniklou hmotu rozestřete po dně formy, vytlačte ji a uhlaďte tak, aby byla rovnoměrně uhlazená a po stranách sahala do výšky cca 2,5 cm. vložte do trouby, 10 minut pečte a pak nechte úplně vychladnout.
  6. Na náplň nejlépe v robotu prošlehejte krémový sýr, škrob a cukr. šlehejte pádlovým nástavcem asi 2 minuty dohladka. (Můžete šlehat i ručně nebo ručními metlami.) Směs stírejte ze stěn nádoby.
  7. Přidejte vanilku, zakysanou smetanu a vychladlou rozpuštěnou čokoládu. Míchejte 1 minutu, opět seškrabujte ze stěn nádoby. Dejte vařit vodu – budete jí potřebovat tolik, aby sahala asi do poloviny výšky stěn formy.
  8. Do náplně teď přidejte vejce a žloutky, přidávejte po jednom a vždy důkladně zapracujte. Jakmile bude vše zapracované, už dál nešlehejte a náplň vlijte do předpečeného korpusu.
  9. Formu postavte do hlubšího pekáčku v troubě a okolo opatrně nalijte horkou vodu, aby sahala do poloviny výšky stěn formy. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 1 hodinu.
  10. Až uplyne hodina, troubu vypněte a malinko pootevřete dvířka, zajistěte je například násadou vařečky. Cheesecake nechte v troubě chladnout další hodinu, během chladnutí se bude ještě dopékat.
  11. Pak vyndejte formu z trouby a cheesecake opatrně objeďte okolo okrajů nožem, abyste ho uvolnili. Nechte ho zcela vychladnout, pak dejte do ledničky a chlaďte ještě nejméně 8 hodin, lépe přes noc.
  12. Před podáváním potřete cheesecake slaným karamelem, ozdobte preclíčky a podávejte.
PRIMA TIP: Aby se cheesecake nebortil a v náplni, která při chladnutí trochu klesne, se netvořily praskliny, je potřeba, aby chladl pomalu a rovnoměrně nejprve v troubě, odkud musí odejít pára. Proto se po upečení ponechává v troubě ještě hodinu při pootevřených dvířkách. Také vodní lázeň zajistí dezertu stejnoměrné propečení.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty