Slaný karamel
- cukr krupice 210 g
- máslo (změklé) 5 lžic
- smetana ke šlehání (40%, pokojové teploty) 120 ml
- vanilkový extrakt 1 lžička
- sůl 1/2 lžičky
Korpus
- sušenky (celozrnné) 8 ks (cca 120 g)
- slané preclíky 120 g + na ozdobu
- cukr krupice 2 lžíce
- máslo (rozpuštěné) 125-150 g
Náplň
- krémový sýr (plnotučný typu Philadelphia nebo žervé, nebo smetanový tvaorh) 900 g
- cukr krupice 160 g
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- vanilkový extrakt (nebo pasta) 1 lžíce
- zakysaná smetana 80 ml
- bílá čokoláda (rozpuštěná) 225 g
- vejce 1 ks
- žloutek 3 ks
- slaný karamel 50 g
Postup přípravy
- Na karamel dejte cukr do pánvičky (ne nepřilnavé, ideálně železné) a při střední teplotě zahřívejte, až se cukr začne rozpouštět. Občas promíchejte, dávejte pozor, aby se karamel nepřipálil.
- Ihned jakmile se cukr rozpustí, snižte teplotu a přidejte máslo. A jakmile se máslo rozehřeje, přidejte smetanu, vanilku a sůl. Dobře promíchejte a nechte ještě asi 2 minuty zlehka vařit, karamel zhoustne. Je potřeba, aby nestékal z obrácené lžičky, ale ulpíval na ní.
- Na korpus předehřejte troubu na 180 °C. Formu o průměru 23 cm s odepínacím dnem obalte zvenčí okolo dna a stěn nejméně 4 vrstvami alobalu.
- V robotu rozemelte sušenky a preclíky na drobky nebo je v sáčku rozdrťte přejížděním válečkem na nudle. Promíchejte je s cukrem a rozpuštěným máslem.
- Vzniklou hmotu rozestřete po dně formy, vytlačte ji a uhlaďte tak, aby byla rovnoměrně uhlazená a po stranách sahala do výšky cca 2,5 cm. vložte do trouby, 10 minut pečte a pak nechte úplně vychladnout.
- Na náplň nejlépe v robotu prošlehejte krémový sýr, škrob a cukr. šlehejte pádlovým nástavcem asi 2 minuty dohladka. (Můžete šlehat i ručně nebo ručními metlami.) Směs stírejte ze stěn nádoby.
- Přidejte vanilku, zakysanou smetanu a vychladlou rozpuštěnou čokoládu. Míchejte 1 minutu, opět seškrabujte ze stěn nádoby. Dejte vařit vodu – budete jí potřebovat tolik, aby sahala asi do poloviny výšky stěn formy.
- Do náplně teď přidejte vejce a žloutky, přidávejte po jednom a vždy důkladně zapracujte. Jakmile bude vše zapracované, už dál nešlehejte a náplň vlijte do předpečeného korpusu.
- Formu postavte do hlubšího pekáčku v troubě a okolo opatrně nalijte horkou vodu, aby sahala do poloviny výšky stěn formy. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 1 hodinu.
- Až uplyne hodina, troubu vypněte a malinko pootevřete dvířka, zajistěte je například násadou vařečky. Cheesecake nechte v troubě chladnout další hodinu, během chladnutí se bude ještě dopékat.
- Pak vyndejte formu z trouby a cheesecake opatrně objeďte okolo okrajů nožem, abyste ho uvolnili. Nechte ho zcela vychladnout, pak dejte do ledničky a chlaďte ještě nejméně 8 hodin, lépe přes noc.
- Před podáváním potřete cheesecake slaným karamelem, ozdobte preclíčky a podávejte.
PRIMA TIP: Aby se cheesecake nebortil a v náplni, která při chladnutí trochu klesne, se netvořily praskliny, je potřeba, aby chladl pomalu a rovnoměrně nejprve v troubě, odkud musí odejít pára. Proto se po upečení ponechává v troubě ještě hodinu při pootevřených dvířkách. Také vodní lázeň zajistí dezertu stejnoměrné propečení.