Cheesecake se slaným karamelem a bílou čokoládou
Zdroj: Marek Kučera
Cheesecake se slaným karamelem a bílou čokoládou
Zdroj:
Marek Kučera
Základ z křupavých preclíčků, slaďounká bílá čokoláda a jemně pikantní karamel = dezert snů. Navíc se tento cheesecake peče ve vodní lázni, což je další prostředek k dosažení přímo božského chuťového výsledku.
Postup přípravy
-
Na karamel dejte cukr do pánvičky (ne nepřilnavé, ideálně železné) a při střední teplotě zahřívejte, až se cukr začne rozpouštět. Občas promíchejte, dávejte pozor, aby se karamel nepřipálil.
-
Ihned jakmile se cukr rozpustí, snižte teplotu a přidejte máslo. A jakmile se máslo rozehřeje, přidejte smetanu, vanilku a sůl. Dobře promíchejte a nechte ještě asi 2 minuty zlehka vařit, karamel zhoustne. Je potřeba, aby nestékal z obrácené lžičky, ale ulpíval na ní.
-
Na korpus předehřejte troubu na 180 °C. Formu o průměru 23 cm s odepínacím dnem obalte zvenčí okolo dna a stěn nejméně 4 vrstvami alobalu.
-
V robotu rozemelte sušenky a preclíky na drobky nebo je v sáčku rozdrťte přejížděním válečkem na nudle. Promíchejte je s cukrem a rozpuštěným máslem.
-
Vzniklou hmotu rozestřete po dně formy, vytlačte ji a uhlaďte tak, aby byla rovnoměrně uhlazená a po stranách sahala do výšky cca 2,5 cm. vložte do trouby, 10 minut pečte a pak nechte úplně vychladnout.
-
Na náplň nejlépe v robotu prošlehejte krémový sýr, škrob a cukr. šlehejte pádlovým nástavcem asi 2 minuty dohladka. (Můžete šlehat i ručně nebo ručními metlami.) Směs stírejte ze stěn nádoby.
-
Přidejte vanilku, zakysanou smetanu a vychladlou rozpuštěnou čokoládu. Míchejte 1 minutu, opět seškrabujte ze stěn nádoby. Dejte vařit vodu – budete jí potřebovat tolik, aby sahala asi do poloviny výšky stěn formy.
-
Do náplně teď přidejte vejce a žloutky, přidávejte po jednom a vždy důkladně zapracujte. Jakmile bude vše zapracované, už dál nešlehejte a náplň vlijte do předpečeného korpusu.
-
Formu postavte do hlubšího pekáčku v troubě a okolo opatrně nalijte horkou vodu, aby sahala do poloviny výšky stěn formy. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 1 hodinu.
-
Až uplyne hodina, troubu vypněte a malinko pootevřete dvířka, zajistěte je například násadou vařečky. Cheesecake nechte v troubě chladnout další hodinu, během chladnutí se bude ještě dopékat.
-
Pak vyndejte formu z trouby a cheesecake opatrně objeďte okolo okrajů nožem, abyste ho uvolnili. Nechte ho zcela vychladnout, pak dejte do ledničky a chlaďte ještě nejméně 8 hodin, lépe přes noc.
-
Před podáváním potřete cheesecake slaným karamelem, ozdobte preclíčky a podávejte.
PRIMA TIP: Aby se cheesecake nebortil a v náplni, která při chladnutí trochu klesne, se netvořily praskliny, je potřeba, aby chladl pomalu a rovnoměrně nejprve v troubě, odkud musí odejít pára. Proto se po upečení ponechává v troubě ještě hodinu při pootevřených dvířkách. Také vodní lázeň zajistí dezertu stejnoměrné propečení.
Cheesecake se slaným karamelem a bílou čokoládou
Zdroj: Marek Kučera
Cheesecake se slaným karamelem a bílou čokoládou
Zdroj:
Marek Kučera