Papriky jsou na pěstování celkem choulostivé, ale když se sezona vydaří, dokážou rostlinky vyprodukovat překvapivé množství plodů. Pak na řadu přijdou rodinné recepty na lečo či plněné papriky, ale hodí se mít v zásobě návody, jak paprikám prodloužit životnost a uchovat je na zimu.
Velká sbírka nápadů, jak zpracovat papriky a chilli papričky a uchovat jejich skvělou chuť na zimu
Českým zahrádkám vládnou spíše tenkostěnné druhy paprik, od světle zelených až po červené, celkem běžně se pěstují sladké druhy, ale i pálivé. A samostatnou kapitolou je nepřeberné množství druhů chilli papriček, které jsou velmi oblíbené.
Asi nejtradičnějším jídlem s paprikou je lečo. Pokrm z paprik a rajčat doplňují vejce a často i nějaká uzenina. Ryze letní jídlo si můžete dopřát i v zimě, pokud zeleninový základ zavaříte.
V sezoně si lečo uvařte z čerstvé zeleniny podle našeho videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Papriky můžete nakládat a sterilovat, často bývají součástí různých směsí a čalamád. Velmi oblíbené jsou papriky plněné kysaným zelím, zásobárna vitamínů ve skleničce, v zimě jako když najdeš...
V posledních letech si Češi oblíbili balkánské speciality – ajvar a ljutěnicu. Jsou to nahrubo rozmixované čalamády z paprik, rajčat a lilků. Lze je podávat jako omáčku třeba ke grilovanému masu, ale hodí se i na vaření, perfektní jsou do základů omáček nebo dochutí pomazánky, doporučujeme přidat lžíci třeba do jakékoliv rybičkové.
Někdo to radši ostré
Milovníci pikantních chutí od jara opečovávají sazeničky rozličných druhů chilli papriček, aby pak na podzim sklidili plody své práce. Taková zásoba se ale najednou sníst nedá, proto je téměř nutné papričky zpracovat a uchovat. Nejobvyklejší bývá výroba roztodivných chilli omáček, které posléze dodají pikantní chuť dalším pokrmům.
Chilli se používá také na dochucení různých pochutin. Nás velmi zaujal třeba slaninový džem s chilli, který se perfektně hodí třeba do burgerů. Chilli báječně dochutí i různé grilovací omáčky.
Jako originální jedlé dárky může sloužit třeba ostrá pasta harissa, původem ze Severní Afriky, která je skvělá do základů různých omáček, nebo z ní lze připravit výtečný dip, pokud ji smícháte s hustým bílým jogurtem. Výborné je také chilli želé, které perfektně pasuje k sýrům.
Pokud s vám urodilo větší množství oblíbených jalapeño papriček, naložte je do sklenice ve sladkokyselém nálevu. Perfektní doplněk na grilovačku, ale naším tipem je přidat pár koleček do šopského nebo řeckého salátu.
Nakládané jalapeños se skvěle hodí i do chilli con carne, které snadno připravíte podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Zdroj: autorský text
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH