Slaninový džem s chilli

Moje hodnocení
5x

Na první pohled to může vypadat hrůzostrašně, ale věřte nám, v říši labužníků se bacon chilli jam, tahle pikantní, sladká i navinulá chuťovka rovná pobytu v království nebeském.

1 porce
30 minut
americká

Suroviny

  • anglická slanina, nakrájená na malé kousky 500 g
  • cibule, nakrájená nadrobno 1 ks
  • šalotky, nakrájené co nejdrobněji 4 ks
  • česnek, nakrájený co nejdrobněji 2 stroužky
  • přírodní krupicový cukr 1/2 hrnku
  • javorový sirup 60 ml
  • jablečný cider ocet 75 ml
  • chilli koření 1 lžička

Postup přípravy

  1. Ve středně velkém kastrole vyškvařte na středním stupni slaninu dokřupava. Vyškvařené kousky přesuňte na kuchyňský papír, aby odsál přebytečný tuk, z vyškvařeného tuku odeberte 1 lžíci a zbytek použijte jinak.
  2. Teplotu snižte na středně nízkou. Do kastrolu vsypte nakrájenou cibuli a šalotku a za častého míchání smažte, až začnou karamelizovat, trvá to asi 15 minut.
  3. Vmíchejte česnek, cukr, javorový sirup, ocet a chilli a vyškvařenou slaninu. Směs uveďte do mírného varu, pak teplotu snižte na co nejnižší. Vařte, až tekutina zredukuje a směs začne mít konzistenci džemu, 7 až 10 minut.
  4. Nechte vychladnout, přesuňte do sklenice nebo menších skleniček, zakápněte trochou vyškvařeného tuku. Džem podávejte k sýrům a slaným sušenkám, ale je skvělý i ke grilovaným masům nebo do hamburgerů.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty