Suroviny
- anglická slanina (nakrájená na malé kousky) 500 g
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- šalotka (nakrájené co nejdrobněji) 4 ks
- česnek (nakrájený co nejdrobněji) 2 stroužky
- cukr krupice (přírodní ) 1/2 hrnku
- javorový sirup 60 ml
- jablečný ocet (cider ) 75 ml
- chilli 1 lžička
Postup přípravy
- Ve středně velkém kastrole vyškvařte na středním stupni slaninu dokřupava. Vyškvařené kousky přesuňte na kuchyňský papír, aby odsál přebytečný tuk, z vyškvařeného tuku odeberte 1 lžíci a zbytek použijte jinak.
- Teplotu snižte na středně nízkou. Do kastrolu vsypte nakrájenou cibuli a šalotku a za častého míchání smažte, až začnou karamelizovat, trvá to asi 15 minut.
- Vmíchejte česnek, cukr, javorový sirup, ocet a chilli a vyškvařenou slaninu. Směs uveďte do mírného varu, pak teplotu snižte na co nejnižší. Vařte, až tekutina zredukuje a směs začne mít konzistenci džemu, 7 až 10 minut.
- Nechte vychladnout, přesuňte do sklenice nebo menších skleniček, zakápněte trochou vyškvařeného tuku. Džem podávejte k sýrům a slaným sušenkám, ale je skvělý i ke grilovaným masům nebo do hamburgerů.
Slaninový džem s chilli Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD