Suroviny
- olej 3 lžíce
- cibule (velká, nakrájená najemno) 1 ks
- červená paprika (na tenké proužky) 1 ks
- česnek (jemně nasekaný) 2 stroužky
- chilli (mleté) 1 zarovnaná lžička
- mletá sladká paprika 1 vrchovatá lžička
- mletá skořice 1/2 lžičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- římský kmín (mletý) 1/2 lžičky
- mleté hovězí maso (libové) 500 g
- hovězí vývar 300 ml
- krájená rajčata (loupaná, z konzervy) 400 g
- majoránka (sušená) 1/2 lžičky
- třtinový cukr 1 lžička
- rajský protlak 2 lžíce
- hořká čokoláda 2–3 kostičky
- červené fazole (konzervované) 400 g
Připravte toto výtečné chilli con carne podle návodného videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Postup přípravy
- V kastrolu si rozehřejte olej a opečte na něm cibuli dosklovata. Pak přidejte papriku, česnek, chilli, čerstvou chilli papričku, sladkou papriku, skořici a římský kmín, opékejte tři minuty a pak přidejte mleté hovězí maso.
- Opékejte dalších cca 8 minut za občasného zamíchání, všechno maso by na závěr mělo být opečené pěkně dohněda. Pak přidejte k masu propláchnuté fazole, několikrát promíchněte a vlijte do kastrolu k masovo-zeleninové směsi hovězí vývar.
- Při použití čerstvých fazolí je nutné je namočit předem, a před tím, než je přidáte k masu, z nich pečlivě slijte vodu. Čerstvé fazole se vaří/dusí společně s masem. Je dobré použít dva druhy fazolí, jídlo je pak pestřejší – např. kombinace bílých a černých nebo červených fazolí. Pokud použijete fazole konzervované, přidávají se do jídla později, tzn. zhruba po 20 minutách, spolu s čokoládou, aby se nerozvařily.
- Přidejte konzervovaná rajčata, majoránku a cukr, osolte a opepřete. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte. Pak stáhněte plamen tak, aby směs jen probublávala, zakryjte pokličkou a nechte 20 minut vařit. Občas zkontrolujte – zamíchejte, a pokud se směs přichytává na dno kastrolu, můžete ji trochu podlít.
- Přidejte čokoládu a fazole, promíchejte a nechte ještě 10 minut probublávat. Pak ochutnejte a případně dochuťte chilli, záleží na vás, jestli jídlo chcete ostřejší, nebo jemnější, můžete přidat i čerstvý koriandr. Dobře promíchejte, opět zakryjte poklicí a nechte 10 minut odpočívat.
- Typickou přílohou pro chilli con carne je rýže a také kukuřičné tortilly. Připravte rýži, udělejte si salsu a nahřejte tortilly. Do několik misek dejte papričky jalapenos, vyrobenou salsu a zakysanou smetanu. Servírujete tak, že každý si na prostorný talíř sám servíruje chili con carne, rýži, tortillu, přídavné omáčky a smetanu.
Vyzkoušejte i další variace na chilli
Z mletého masa můžete uvařit také výborné ragú bolognese podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE