reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Nakládané jalapeňos
Autor: Kublanka.cz Nakládané jalapeňos

Nakládané jalapeňos

Hodnoceno: 7x
Nakládat můžete všechno možné, tak proč ne jalapeňos? :) Rozhodně totiž stojí za vyzkoušení a skvěle se hodí na grilovačku.
do 30 minut
Zpracování chilli

Jak zpracovat úrodu chilli papriček

reklama

Suroviny

Postup

  1. Papričky jalapeňos důkladně omyjte a nakrájejte na kolečka o tloušťce cca 3-5 mm. Při krájení papriček doporučujeme použít jednorázové rukavice.
  2. V hrnci svařte vodu s octem, cukrem krupicí, solí, černým pepřem, novým kořením, hřebíčky a bobkovými listy. Množství láku by mělo vystačit na uvedené množství papriček, ale předpokládá to jejich důkladné upěchování ve sklenicích.
  3. Zavařovací sklenice a víčka nechte sterilizovat např. umytím v myčce na nejvyšší teplotu nebo je vložte na několik minut do vařící vody. Abyste zabránili prasknutí sklenic při jejich plnění, postavte sterilizované zavařovací sklenice na vlhkou teplou utěrku.
  4. Nakrájenými jalapeňos plňte sterilizované sklenice, dobře upěchujte a zalijte horkým lákem. Okraj naplněných sklenic otřete čistou papírovou utěrkou, uzavřete a postavte dnem vzhůru na čistou utěrku. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Skladujte v lednici. Ke konzumaci jsou připravené po 5-10 dnech.
  5. Pokud plánujete skladovat papričky delší dobu a mimo lednici, je vhodné sterilizovat je. Dno velkého hrnce vyložte utěrkou, přiveďte k varu, plamen stáhněte tak, aby voda jemně probublávala, vložte čerstvě naplněné sklenice a nechte sterilizovat 8-10 minut.
  6. Sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pokud používáte sklenice s gumovými těsnícími kroužky a kovovými sponami, pak známkou správně proběhlé sterilizace je to, že po sundání kovových spon bude víčko držet pevně na místě. Víčko odstraňte až mírným zatáhnutím za gumu. Pokud nebude víčko na sklenici držet, musíte papričky skladovat v lednici.
  7. Pokud používáte klasické šroubovací sklenice, nepůjde u správně zavařené sklenice střed víčka při poklepání promáčknout. V opačném případě musíte rovněž skladovat v lednici.

Nakládané jalapeňos 2 Foto: Nakládané jalapeňos; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

reklama

Související témata: jalapeño , chilli papričky , Malá jídla