Suroviny
- chilli papričky (dlouhé čerstvé ) 150 g
- červená paprika 150 g
- želírovací cukr 1 kg
- jablečný ocet (nebo ciderový ocet) 600 ml
Postup přípravy
- Papričky zbavte semínek a každou rozkrojte na asi 4 kousky. Papriky zbavte semeníků a žebroví a nakrájejte je na větší kousky.
- Nejprve rozmixujte chilli papričky, pak k nim přidejte kousky paprik a rovněž rozmixujte.
- V široké silnostěnné pánvi nebo kastrolu nechte na mírném plameni rozpustit cukr v octu, nemíchejte.
- Do pánve vyškrabte rozmixovanou směs z nádoby robota, uveďte do varu a nechte zprudka vařit 10 minut.
- Sejměte a nechte stranou vychladnout. Nejprve bude směs vypadat jako sirup, který chladnutím pozvolna houstne na želé a kousky papriček a paprik se v něm rovnoměrně rozloží.
- Asi po 40 minutách přesuňte tuhnoucí želé do vysterilizovaných skleniček (z tohoto množství naplníte například 6 sklenek po 250 g). V této fázi můžete želé i zlehka promíchat. Pevně uzavřete.