Suroviny
- rajčata (zralá ) 1 kg
- červené chilli papričky (červené chilli papričky) 5–6 ks
- bílý vinný ocet 100 ml
- zázvor (čerstvý ) 6cm kousek
- cukr krupice 300 g
- olivový olej 3 lžíce
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C. Rajčata nakrájejte na drobné kostičky. Chilli papričky zbavte stopek a semínek a nakrájejte najemno, pokud vám semínka nevadí, můžete je ponechat, vytvoří v džemu strukturu. Rajčata a chilli papričky můžete také rozsekat nadrobno v robotu, ale pozor, ať se nepromění v pastu. Rozprostřete je do velkého hlubokého plechu. Vmíchejte ocet.
- Zázvor oloupejte a nasekejte nadrobno nebo nastrouhejte a spolu s cukrem ho vmíchejte k rajčatové směsi. Vložte do trouby a pečte zhruba 1 hodinu do zhoustnutí.
- Zakápněte olivovým olejem, promíchejte, rozdělte do čistých suchých sklenic, zavíčkujte, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout. Otočte a skladujte v lednici, kde vydrží několik týdnů.
Pečený rajčatový džem s chilli a zázvorem Zdroj: Zeleninové zázraky z jednoho plechu