Liz Franklinová

Pečený rajčatový džem s chilli a zázvorem

Moje hodnocení
13x

Lepkavý, výrazný rajčatový džem s chilli a zázvorem překypuje vitaminy, zářivou barvou a chutí a perfektně se hodí ke spoustě rozličných jídel, třeba ke grilovanému či pečenému masu, do omáčky na těstoviny, do salátové zálivky, k sýrům nebo na topinky. Máte-li zapnutou troubu a přebytek rajčat, naskládejte je do plechu a upečte pikantní chilli džem. Mizí překvapivě rychle.

6 porcí
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 190 °C. Rajčata nakrájejte na drobné kostičky. Chilli papričky zbavte stopek a semínek a nakrájejte najemno, pokud vám semínka nevadí, můžete je ponechat, vytvoří v džemu strukturu. Rajčata a chilli papričky můžete také rozsekat nadrobno v robotu, ale pozor, ať se nepromění v pastu. Rozprostřete je do velkého hlubokého plechu. Vmíchejte ocet.
  2. Zázvor oloupejte a nasekejte nadrobno nebo nastrouhejte a spolu s cukrem ho vmíchejte k rajčatové směsi. Vložte do trouby a pečte zhruba 1 hodinu do zhoustnutí.
  3. Zakápněte olivovým olejem, promíchejte, rozdělte do čistých suchých sklenic, zavíčkujte, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout. Otočte a skladujte v lednici, kde vydrží několik týdnů.

Další báječné a originální recepty z jednoho plechu najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Liz Franklinová

Slovart

Jedna trouba, jeden plech a tolik možností! Liz Franklinová vám ve své knize ukáže 101 jednoduchých způsobů, jak připravit výživné a lahodné vegetariánské či veganské jídlo a udělat z vaření teplých večeří zábavu. Nechybí ani pár ovocných sladkostí, placičky, ranní ovesná kaše nebo skvělé polévky. Inspiraci autorka sbírala po celém světě, a tak pokrmy překvapují kombinacemi surovin, koření, bylinek a hrají všemi barvami, chutěmi a vůněmi. Jednoddušší už to být snad ani nemůže. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty