Suroviny
Postup přípravy
- Rajčata nařízněte zlehka do kříže a spařte vroucí vodou. Slijte a nechte zchladnout tak, abyste je mohli zbavit slupky.
- Lilek rozkrojte podélně na poloviny, dužinu nakrojte do mřížky a pomažte trochou oleje. Spolu s celými paprikami lilek položte řeznou plochou nahoru na plech a vložte pod rozpálený gril.
- Na paprikách se začnou tvořit černé puchýře, což je žádoucí. Otáčejte je tak, aby byly "spálené" ze všech stran. Lilek opečte dohněda a doměkka. Papriky vložte do mikrotenového sáčku nebo dejte do misky a zakryjte neprodyšně potravinářskou fólií.
- Zapařením se vám papriky budou dobře loupat. Nechte zchladnout a zbavte papriky slupky a jádřince.
- V hrnci rozpalte olej, orestujte na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Oloupaná rajčata nasekejte nadrobno a spolu s posekaným česnekem přidejte k cibuli.
- Z lilku vydlabejte lžící dužinu a spolu s paprikami také posekejte nadrobno. Přidejte k rajčatům, směs osolte, opepřete, trochu přislaďte cukrem a dolijte zbytek oleje.
- Duste při nižší teplotě, dokud směs nebude přiměřeně hustá. Nakonec přidejte posekané bylinky, dochuťte.
- Můžete použít ihned, teplé i po zchladnutí, nebo uchovat na později. Naplňte do sklenek a sterilujte při 80 °C 20 minut.