Kamila Procházková

Broskvová grilovací omáčka s chilli

Moje hodnocení
4x

Jednodruhová variace na čatní, sladkokyselou pikantní omáčku ze zeleniny a ovoce. Broskve si perfektně rozumějí s jiným ovocem, sladkým těstem, zeleninou i masem a vyniknou v úpravě nasladko i naslano. Jejich jemná dužina s nevtíravou vůní a jemnou sladkostí si přímo říká o výraznější doprovod, který ji poskytne česnek, zázvor, chilli paprička i vinný ocet. Tuhle grilovací omáčku oceníte i dávno po skončení grilovací sezony se steakem, klobáskami nebo pečení z trouby.

2 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. V hrnci uvařte asi 2 l vody. Připravte si mísu se studenou vodou a ideálně i s kostkami ledu. Broskve vkládejte postupně do vroucí vody, povařte 1 ½ minuty, vyjměte a ihned vkládejte do studené vody. Jednoduše pak oloupete slupku.
  2. Oloupané broskve vypeckujte. Polovinu broskví nakrájejte na 1cm kostičky, druhou polovinu rozmixujte.
  3. Česnek a zázvor oloupejte a podrťte nebo nastrouhejte najemno. Chilli papričku nasekejte nadrobno.
  4. V hlubší pánvi přiveďte k varu ocet, sůl, česnek, zázvor, chilli papričku a polovinu cukru. Vsypte pokrájené i rozmixované broskve a povařte 20 minut.
  5. Zbylý cukr promíchejte s pektinovým přípravkem a za stálého míchání ho vsypte k broskvím. Povařte za občasného promíchání ještě 10 minut.
  6. Horkou omáčku plňte do připravených sklenic a nechte zchladnout. Pokud chcete, můžete omáčku ještě sterilovat – 20 minut při teplotě 85 °C.

PRIMA TIP: Sterilaci provedete tak, že horké zavíčkované sklenice postavíte na podložku do zavařovacího hrnce. Zalijete teplou vodou tak, aby hladina sahala přibližně 2 cm nad víčka sklenic, ohřejete na teplotu 85–100 °C a sterilujete 20–40 minut. Vyjmete zavařovacími kleštěmi, ponecháte víčky nahoru a postavíte na chladné místo, kde kolem skleniček může proudit vzduch. Necháte zchladnout a pak zkontrolujete, jestli víčka přilnula. Pokud ne, zopakujte sterilaci nebo uchovejte v chladničce a co nejdříve spotřebujte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kamila Procházková

Kamila Procházková

Uchovat potraviny na pozdější dobu zkoušeli už staří Babyloňané 5000 let př. n. l. K nakládání do soli, sušení a uzení se později přidalo i zavařování a konzervace. Kamila Procházková představuje pět základních způsobů uchovávání potravin a sto receptů na zpracování ovoce, zeleniny, bylinek a hub. Podrobně popsaný postup dovede k výsledku jako na fotce i toho, kdo zavařuje poprvé. Praktické rady poskytuje přehledné desatero domácí konzervace. Díky této knize zužitkujete vše, co vypěstujete i potkáte na výpravách do lesa i na louky.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty