Suroviny
- broskev 200 g
- česnek 1 stroužek
- zázvor (čerstvý ) 1cm kousek
- červené chilli papričky 1 ks
- bílý vinný ocet 50 ml
- cukr krupice 100 g
- pektin (pektinový přípravek 1 : 1) 1 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- V hrnci uvařte asi 2 l vody. Připravte si mísu se studenou vodou a ideálně i s kostkami ledu. Broskve vkládejte postupně do vroucí vody, povařte 1 ½ minuty, vyjměte a ihned vkládejte do studené vody. Jednoduše pak oloupete slupku.
- Oloupané broskve vypeckujte. Polovinu broskví nakrájejte na 1cm kostičky, druhou polovinu rozmixujte.
- Česnek a zázvor oloupejte a podrťte nebo nastrouhejte najemno. Chilli papričku nasekejte nadrobno.
- V hlubší pánvi přiveďte k varu ocet, sůl, česnek, zázvor, chilli papričku a polovinu cukru. Vsypte pokrájené i rozmixované broskve a povařte 20 minut.
- Zbylý cukr promíchejte s pektinovým přípravkem a za stálého míchání ho vsypte k broskvím. Povařte za občasného promíchání ještě 10 minut.
- Horkou omáčku plňte do připravených sklenic a nechte zchladnout. Pokud chcete, můžete omáčku ještě sterilovat – 20 minut při teplotě 85 °C.
PRIMA TIP: Sterilaci provedete tak, že horké zavíčkované sklenice postavíte na podložku do zavařovacího hrnce. Zalijete teplou vodou tak, aby hladina sahala přibližně 2 cm nad víčka sklenic, ohřejete na teplotu 85–100 °C a sterilujete 20–40 minut. Vyjmete zavařovacími kleštěmi, ponecháte víčky nahoru a postavíte na chladné místo, kde kolem skleniček může proudit vzduch. Necháte zchladnout a pak zkontrolujete, jestli víčka přilnula. Pokud ne, zopakujte sterilaci nebo uchovejte v chladničce a co nejdříve spotřebujte.
Broskvová grilovací omáčka s chilli 2 Zdroj: Domácí špajzka