Suroviny
- červené chilli papričky 300 g
- česnek 2 stroužky
- třtinový cukr 2 lžíce
- sůl 1,5 lžičky
- voda 2–4 lžíce
- jablečný ocet 60 ml
Chuť výsledné omáčky závisí na tom, jaký druh chilli papriček použijete, v tomto receptu je převážně použita odrůda Jamaican Hot Red s pálivostí 150 000 SHU, takže výsledek je fakt síla :)
Postup přípravy
- Chilli papričky důkladně omyjte, nožem odstraňte zelené stopky, a nahrubo je překrájete. Chilli papričky dejte spolu s česnekem, solí, cukrem a 2 lžícemi vody do mixéru a vše rozmixujte. Pokud máte papričky méně šťavnaté, můžete přidat 1–2 lžíce vody navíc. Chilli pastu dejte do vyvařené skleněné nádoby, kterou zakryjte potravinářskou fólií a obsah nechte kvasit 3–5 dní na teplém a tmavém místě. Každý den obsah promíchejte a znovu zakryjte potravinářskou fólií.
- Po 3–5 dnech by se v chilli pastě měly vytvořit bublinky a pasta bude působit nadýchaně. V tomto okamžiku dejte zkvašenou chilli pastu spolu s jablečným octem do mixéru a vše rozmixujte na hladkou pastu, kterou přepasírujte přes kovový cedník.
- Srirachu přendejte do vyvařené skleněné nádoby, můžete ji skladovat několik měsíců v lednici.
Vyzkoušejte kuřecí kousky v pikantní medové omáčce se srirachou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou