Okurkovo-papriková čalamáda

Moje hodnocení
5x

Naložené čalamády se během tuhé zimy vždycky hodí. Zkuste tuto nevšední okurkovo-paprikovou a připravte si dostatečné zásoby! A pokud byste ji chtěli mít i lehce pikantní, přidejte dle chuti pálivou papričku nebo nastrouhejte kousek křenu.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • okurky 600 g
  • bílá/zelená paprika 4 ks
  • červená paprika kapie 2 ks
  • cibule (ideálně červená) – lze vynechat 2 ks
  • přípravek k nakládání (např. Lako Labeta) 1 ks
  • hořčičné semínko (hořčičné semínko (např. Labeta)) 1–2 lžičky
  • koriandrová semínka 1–2 lžičky
  • voda 1,5–1,8 l
  • kvasný ocet 400 ml
  • cukr 100–120 g
  • pepř (celý pepř) 1 lžička

Postup přípravy

  1. Připravte si nejprve čisté a suché skleničky, ideálně i sterilizované.
  2. Očištěnou zeleninu nakrájejte na tenké proužky, případně kostičky, a naskládejte do skleniček.
  3. Do kastrůlku dejte vodu, ocet, přípravek k nakládání, cukr, pepř a hořčičná i koriandrová semínka.
  4. Přiveďte k varu a 5 minut vařte. Zeleninu ve skleničkách zalijte svařeným lákem a zavíčkujte.
  5. Nakonec čalamádu zavařte – v hrnci s vodou (voda má sahat do 3/4 skleničky) cca 20 minut a uchovávejte na temném místě.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty