Suroviny
- okurka 600 g
- paprika (bílá/zelená ) 4 ks
- kapie (červená paprika ) 2 ks
- cibule (ideálně červená – lze vynechat) 2 ks
- přípravek k nakládání (např. Lako Labeta) 1 ks
- hořčičné semínko (např. Labeta) 1–2 lžičky
- semínka koriandru 1–2 lžičky
- voda 1,5–1,8 l
- ocet (kvasný ) 400 ml
- cukr 100–120 g
- pepř celý 1 lžička
Postup přípravy
- Připravte si nejprve čisté a suché skleničky, ideálně i sterilizované.
- Očištěnou zeleninu nakrájejte na tenké proužky, případně kostičky, a naskládejte do skleniček.
- Do kastrůlku dejte vodu, ocet, přípravek k nakládání, cukr, pepř a hořčičná i koriandrová semínka.
- Přiveďte k varu a 5 minut vařte. Zeleninu ve skleničkách zalijte svařeným lákem a zavíčkujte.
- Nakonec čalamádu zavařte – v hrnci s vodou (voda má sahat do 3/4 skleničky) cca 20 minut a uchovávejte na temném místě.
Okurkovo-papriková čalamáda 2 Zdroj: archiv Labten