Najděte si recept
Na co máte chuť?

Okurkovo-papriková čalamáda
Naložené čalamády se během tuhé zimy vždycky hodí. Zkuste tuto nevšední okurkovo-paprikovou a připravte si dostatečné zásoby! A pokud byste ji chtěli mít i lehce pikantní, přidejte dle chuti pálivou papričku nebo nastrouhejte kousek křenu.
4 sklenice porce
Suroviny (4 sklenice porce)
- okurky 600 g
- bílá/zelená paprika 4 ks
- červená paprika kapie 2 ks
- cibule (ideálně červená) – lze vynechat 2 ks
- přípravek k nakládání (např. Lako Labeta) 1 ks
- hořčičné semínko (např. Labeta) 1–2 lžičky
- koriandrová semínka 1–2 lžičky
- voda 1,5–1,8 l
- kvasný ocet 400 ml
- cukr 100–120 g
- celý pepř 1 lžička
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Připravte si nejprve čisté a suché skleničky, ideálně i sterilizované.
- Očištěnou zeleninu nakrájejte na tenké proužky, případně kostičky, a naskládejte do skleniček.
- Do kastrůlku dejte vodu, ocet, přípravek k nakládání, cukr, pepř a hořčičná i koriandrová semínka.
- Přiveďte k varu a 5 minut vařte. Zeleninu ve skleničkách zalijte svařeným lákem a zavíčkujte.
- Nakonec čalamádu zavařte – v hrnci s vodou (voda má sahat do 3/4 skleničky) cca 20 minut a uchovávejte na temném místě.